Nepečený tvarohový dort

Další z našich tradičních rodinných receptů, dělat ho začala moje babička ještě hluboko v minulém tisíciletí :). Já jsem ho do současné chuti a podoby postupně modifikovala (původně tam bylo máslo a vejce), recept ale poskytuje volné pole působnosti pro chuťové i tvarové úpravy. Když do něj, například, přidáme sníh z bílků, bude hezky nadýchaný a chutnat bude i po kratším pobytu v mrazáku.

Mimochodem - sníh z tepelně neupravených bílků? Od odborníků na hygienu potravy mám opakovaně potvrzeno, že salmonela se nešíří požíváním syrových vajec. Je to tak, že bakterie salmonely se drží na skořápkách a při rozklepávání vajec se může jednoduše dostat dovnitř. Takže je velmi rozumné vajíčka před použitím důkladně umý teplou vodou, případně i jarem.

Uvedené množství vystačí na velkou formu na srnčí hřbet a ještě zbyde na pár menších formiček, celkem to je minimálně 10 porcí, takže evt. zvažte, zda nepoužít třeba jen poloviční množství surovin. také je možné rovnou udělat jen menší dortíky, např. ve formičkách na muffiny, ty by ale bylo potřeba lehce vymastit, např. kokosovým olejem. 

Potřebujeme:

  • kilo netučného tvarohu (4 vaničky) - určitě ne baleného, ten není tak jemný
  • 250g hustého bílého jogurtu,např. okapané Hollandie
  • 200g dětských piškotů (kdo nejí lepek, tak v bezlepkové variantě)
  • višňový (nebo jiný kompot), např. vypeckované višně Harvin (Lidl) - těch je, včetně nálevu, 680g
  • 50g nejlépe hnědého třtinového cukru
  • 40g (2 balíčky) mleté želatiny (dobrou zkušenost mám s tou od Dr. Oetker) nebo pro vegetariány agaru

Postup:

  1. Formu zevnitř potáhneme kuchyňskou fólií (já si pomáhám kolíčky). Pokud použijeme formičky, tak je lehce vymažeme tukem.
  2. Slijeme šťávu z kompotu, dáme ji do kastrolku, přisypeme želatinu/agar, promícháme a necháme nabobtnat.
  3. V míse promícháme dohladka tvaroh s jogurtem. Zatím nepřidáváme cukr - hmotu dosladíme až poté, co ji osladí šťáva z kompotu se želatinou/agarem.
  4. Piškoty vsypeme do formy a rovnoměrně rozhrneme po dně. 
  5. Nabobtnalou želatinu/agar mícháme a prohříváme tak, aby se úplně rozpustila. To, že je rozpuštěná, zjistíme tak, že do tekutiny ponoříme lžíci a vytáhneme ven - jakmile už na ní nejsou vidět drobné krystalky, tak je hotovo. Pozor, želatina ani agar se nesmí vařit!
  6. Želatinu/agar vlijeme do tvarohové směsi, rozmícháme a dosladíme.
  7. Vmícháme okapané višně a hmotu nalijeme do formy (formiček) na piškoty.
  8. Dort necháme zatuhnout v lednici, nejlépe přes noc.

Výživové hodnoty na 100g výsledku:

Kcal: 110, bílkoviny: 8,5g, sacharidy: 16,5g, z toho cukry: 13,0g, tuky: 1g