Úvodní stránka » RECEPTY » Nepečený tvarohový dort

Nepečený tvarohový dort

Další z našich tradičních rodinných receptů, dělat ho začala moje babička ještě hluboko v minulém tisíciletí :). Já jsem ho do současné chuti a podoby postupně modifikovala (původně tam bylo máslo a vejce), recept ale poskytuje volné pole působnosti pro chuťové i tvarové úpravy. Když do něj, například, přidáme sníh z bílků, bude hezky nadýchaný a chutnat bude i po kratším pobytu v mrazáku.

Mimochodem - sníh z tepelně neupravených bílků? Od odborníků na hygienu potravy mám opakovaně potvrzeno, že salmonela se nešíří požíváním syrových vajec. Je to tak, že bakterie salmonely se drží na skořápkách a při rozklepávání vajec se může jednoduše dostat dovnitř. Takže je velmi rozumné vajíčka před použitím důkladně umý teplou vodou, případně i jarem.

Uvedené množství vystačí na velkou formu na srnčí hřbet a ještě zbyde na pár menších formiček, celkem to je minimálně 10 porcí, takže evt. zvažte, zda nedělat z menšího množství. také je možné rovnou udělat jen menší dortíky, např. ve formičkách na muffiny, ty by ale bylo potřeba lehce vymastit, např. kokosovým olejem. 

Potřebujeme:

  • kilo netučného tvarohu (4 vaničky) - určitě ne baleného, ten není tak jemný
  • 250g hustého bílého jogurtu,např. okapané Hollandie
  • 200g dětských piškotů (kdo nejí lepek, tak v bezlepkové variantě)
  • višňový (nebo jiný kompot), např. vypeckované višně Harvin (Lidl) - těch je, včetně nálevu, 680g
  • 50g nejlépe hnědého třtinového cukru
  • 40g (2 balíčky) mleté želatiny (dobrou zkušenost mám s tou od Dr. Oetker) nebo pro vegetariány agaru

Postup:

  1. Formu zevnitř potáhneme kuchyňskou fólií (já si pomáhám kolíčky). Pokud použijeme formičky, tak je lehce vymažeme.
  2. Slijeme šťávu z kompotu, dáme ji do kastrolku, přisypeme želatinu/agar, promícháme a necháme nabobtnat.
  3. V míse promícháme dohladka tvaroh s jogurtem. zatím nepřidáváme cukr - hmotu dosladíme až poté, co ji osladí šťáva z kompotu se želatinou/agarem.
  4. Piškoty vsypeme do formy a rovnoměrně rozhrneme po dně. 
  5. Nabobtnalou želatinu/agar mícháme a prohříváme tak, aby se úplně rozpustila. To, že je rozpuštěná, zjistíme tak, že do tekutiny ponoříme lžíci a vytáhneme ven - jakmile už na ní nejsou vidět drobné krystalky, tak je hotovo. Pozor, želatina ani agar se nesmí vařit!
  6. Želatinu/agar vlijeme do tvarohové směsi, rozmícháme a dosladíme.
  7. Vmícháme okapané višně a hmotu nalijeme do formy (formiček) na piškoty.
  8. Dort necháme zatuhnout v lednici, nejlépe přes noc.

Výživové hodnoty na 100g výsledku:

Kcal: 110, bílkoviny: 8,5g, sacharidy: 16,5g, z toho cukry: 13,0g, tuky: 1g