OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » Zajímavé potraviny » Ostropestřcový olej

Ostropestřcový olej

Ostropestřec mariánský je bodlák původem ze Středozemí, který se ale dá pěstovat i v našich podmínkách. Jeho hlavní účinnou látkou je hepatoprotektium silymarin - používají se především semena, někdy kořen, jedlá je ale celá rostlina. Přípravky z ostropestřce se užívají především preventivně pro celkovou ochranu a detoxikaci jater a stimulaci regenerace buněk, a dále i přímo při potížích spojených s jejich onemocněním, třeba při bakteriálním onemocnění jater, cirhóze, žloutence nebo infekční mononukleóze. Ostropestřec se používá také jako prevence před ztučněním jater, na zlepšení funkce žlučníku a působí proti vytváření žlučových kamenů. Údajně i pozitivně působí proti depresím.

Olej lisovaný ze semen obsahuje 46-65 % kyseliny linolové, 15-25 % kyseliny olejové, 7-12 % kyseliny palmitové a 3,5-4%) kyseliny stearové. Kromě toho se v něm nachází chlorofyl, karotenoidy, tokoferoly, vitamín E, fosfolipidy a již zmiňovaný silymarin.  Je to silný antioxidant, který chrání jaterní buňky před chemickými procesy zodpovědnými za většinu poškození.

Doporučené dávkování  jsou 2 čajové lžičky denně. Olej z ostropestřce se musí skladovat v lednici.

Olej z ostropestřce u nás prodává více firem, některé ho dovážejí, jiné si samy lisují. Mezi ně patří třeba plzeňská firma Dědolej, která lisuje oleje ze semen, která se u nás pěstují: hořčičný, konopný, lněný, makový a právě ostropestřcový. Zbytek semínek se pak prodává ve formě mouky, která je ve všech případech přirozeně bezlepková. Oleje i mouky existují buď v čisté přírodní variantě, nebo ochcené - bazalkou, tymiánem, chilli nebo rozmarýnem.