Úvodní stránka » RECEPTY » Pálivý okurkový salát podle ZP

Pálivý okurkový salát podle ZP

Včera jsem se vlastně náhodou dívala na první díl nové kuchařské série Zdeňka Pohlreicha. Pořad "Teď vaří šéf" má podtitul Light, a jídla by měla být spíš odlehčená a "zdravá" (uvozovky proto, že pod tímto pojmem si každý asi představí trochu odlišné věci). Ale Pohlreichovo pojetí je skvělé. Z pěti jídel, která vařil, bych si dala všechna. Ovšem jenom na okurkový salát v asijském duchu jsem měla všechny suroviny hezky po ruce, takže kdo pořad neviděl, může si salát udělat podle mého receptu (nebo se kouknout na originální video tady). Miso pasta se dá koupit třeba v CountryLife, taky tady, naporcovanou pro přípravu miso polévky ji mají třeba v TESCu nebo na Rohlik.cz. A jestli nemáte sezamový olej, doporučuji si ho pořídit. Skvěle ochutí třeba i obyčejný mrkvový salát. V malém (testovacím) balení se dá koupit třeba u firmy BohemiaOlej, jinak asi ve většině asijských večerek i v běžné síti.

Potřebujeme (na 2 menší porce):

  • 1 větší salátovou okurku, cca 300g
  • 1 menší červenou či bílou cibuli, cca 30-40g
  • trochu soli
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci rýžového octa
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • 1 lžíci sojové omáčky (použila jsem Tamari)
  • 1 lžičku miso pasty (cca 5-10g)
  • půl lžičky třtinového cukru
  • chilli papričku, bez semínek a nakrájenou nadrobno, případně chilli vločky podle chuti
  • 5g sezamových semínek, ideálně mix bílých a černých, nasucho opražených

Postup:

  1. Okurku nastrouháme na slabá kolečka (na struhadle nebo mandolíně). Pokud je slupka hezká,  není potřeba ji loupat.
  2. Cibuli nakrájíme na slabá půlkolečka, rozebereme na kousky a přidáme do mísy k okurce. Směs osolíme a nejlépe rukama dobře promícháme. Necháme chvilku stát, než okurka pustí vodu.
  3. Mezitím si připravíme dresink, nejlépe v malé zavařovací lahvičce s víčkem: smícháme citronovou šťávu, ocet, olej, sojovou omášku, cukr a miso pastu. Dobře protřepeme.
  4. Z okurkovo-cibulové směsi slijeme uvolněnou vodu, přisypeme chilli, část sezamu a přelijeme připravenou zálivkou.
  5. Ozdobíme zbylými sezamovými semínky a ihned servírujeme. 

Výživové hodnoty na 1 porci ze dvou:

Kcal: 114, bílkoviny: 2,23g, sacharidy: 10,7g, z toho cukry: 4,4g, tuky: 6,9g