Papriky plněné balkánským sýrem
Potřebujeme (na 12 kusů, respektive 400g paprik):
- 20g olivového oleje
- 200g balkánského sýra
- 250g měkkého tvarohu bez tuku
- 12 menších bílých špičatých paprik (váha po očištění cca 400g). Budou-li větší, tak tolik kusů, aby váha po očiětění byla těch 400g.
- (pokud možno čerstvý) tymián, rozmarýn - nasekané nadrobno
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Předehřejeme troubu na 200°C, plech na pečení vyložíme nepřilnavou fólií nebo pečícím papírem.
- Z paprik odkrojíme stopku a vrchní část dužiny tak, aby vznikly kornouty, které budeme plnit směsí sýra.
- V misce vidličkou rozmačkáme balkánský sýr a smícháme s tvarohem a kořením. Náplň nejspíš nebude potřeba dosolovat, protože balkánský sýr je hodně slaný.
- Sýrovo-tvarohovou hmotou naplníme papriky, narovnáme na plech, potřeme olivovým olejem, případně ještě poprášíme čerstvě mletým pepřem a pečeme přibližně 30 minut.
- Papriky se dají konzumovat teplé i studené.
Výživové hodnoty na 1 papriku (ze 12):
Kcal: 72, bílkoviny: 4,71g, sacharidy: 2,3g, z toho cukry: 0,8, tuky: 4,9g
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 132, bílkoviny: 8,7g, sacharidy: 4,23g, z toho cukry: 1,4, tuky: 9g