Parmazánové placičky
Superjednoduché a rychlé občerstvení z parmazánu, grana padano nebo jiného sýra podobného typu.
Potřebujeme:
- 100g najemno nastrouhaného parmazánu
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180°C, plech(y) vyložíme nepřilnavou fólií nebo pečicím papírem.
- Z parmazánu uděláme na plechu nízké hromádky (podklad by neměl prosvítat) a začistíme jim okraje - samostatné parmazánové hoblinky by se připálily. Hromádky dáváme trochu od sebe, sýr se mírně rozteče.
- Pečeme cca 10 minut, ale troubu je potřeba hlídat - jakmile povrch placiček začne zlátnout, je hotovo.
- Je efektní udělat z parmazánu ruličky - protože jsou ale slaboučké a rychle chladnou, je potřeba horké placičky z trouby odebírat a svinovat postupně - když jsem vyndala celý plech, stihla jsem zarolovat jen tři :(
Výživové hodnoty na 100g výsledku zhruba odpovídají hodnotám samotného parmazánu, ale podle chování konkrétního sýra tam bude oproti tomu syrovému o něco méně tuku a o něco více bílkovin - za vysoké teploty se část tuku vyloučí (tu doporučuji odsát ubrouskem) a odpaří se zbylá voda.
Např. Gran Moravia vypadá takto:
Kcal: 378, bílkoviny: 31g, sacharidy: 0,6g, z toho cukry: 0, tuky: 25g