Pečená červená řepa s balkánským sýrem a ořechy
Tohle rozhodně není jídlo pro každého. Kdo si k řípě vypěstoval odpor přes školní jídelnu, asi se těžko bude přemáhat. Ale nezatíženým jedincům by to mohlo chutnat... Navíc červená řepa je podle odborníků hodně zdravá, má vysoký obsah vitamínů a minerálů, má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, podporuje činnost jater, má detoxiační účinky, zlepšuje náladu atd. Pro relativně vysoký obsah cukrů by se řepou neměli přejídat diabetici.
Do některých jídel se řepa používá pečená nebo vařená, my ji ale použijeme syrovou a v troubě upečeme rovnou s ostatními ingrediencemi.
Potřebujeme (na 1 porci):
- 150g červené řepy, oloupané
- 30g balkánského sýra nebo fety, na kostičky nebo rozdrobeného
- fenyklová semínka podle chuti, podrcená v hmoždíři
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 10g vlašských ořechů
- 5g másla
Postup:
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Řepu nakrájíme na menší kousky a promícháme se sýrem, ořechy, fenyklem, solí a pepřem.
- Směs přemístíme do zapékací misky a pečeme přibližně 30 minut, resp. dokud sýr nezezlátne. Během pečení párkrát promícháme, aby se řepa propekla rovnoměrně.
- Do hotové směsi zamícháme čerstvé máslo - hezky zjemní chuť. Zdobíme řepnými lístky, pokud je náhodou (jako já) máme.
- Řepu je nejlepší sníst ještě zatepla, ale dobrá je i studená.
Výživové hodnoty na výše uvedenou porci:
Kcal: 238, bílkoviny: 7,4g, sacharidy: 16,3g, z toho cukry: 11,2g, tuky: 16,24g