Úvodní stránka » RECEPTY » Pečená zelenina

Pečená zelenina

Myslím, že teď v zimě mám nejen já mnohem častěji chuť na nějaké teplé jídlo, asi to je přirozená potřeba organismu, když je venku chladno a lezavo. Já jsem včera navíc ještě dostala další zásilku ze SvětaBedýnek, a protože čeští pěstitelé pěstují, nikoli dovážejí, tak v bedýnce byla převážně kořenová zelenina, zelí, cibule, pórek, kadeřávek, brambory. Zkrátka samé zimní záležitosti. Ano, šel by udělat i salát, ale zatepla je většina téhle zeleniny prostě lepší. Tepelná úprava sice sníží obsah vitaminu C, na druhou stranu ale, společně s použitým tukem, přispěje ke zvýšeníí využitelností některých antioxidantů i dalších živin. Pokud  ke konci pečení přidáte schwarzwaldskou šunku či slaninu (varianta pro masožravce), použijete lahůdkové droždí a výsledek naservírujete s čerstvým kozím sýrem, zmizí víc jak kilo zeleniny raketovou rychlostí. S kouskem tmavšího pečiva (a skleničkou vína) ideální večeře, která zaystí, ale nezatíží zažívání. Pokud něco zbyde, dá se dojíst i následující den zastudena.

Protože jsem díky bedničce měla opravdu široký repertoár zeleniny, použila jsem hodně druhů. Vy ale prostě použijte to, co máte zrovna doma. A nebojte se experimentovat - bulvový celer, kořen petržele, pórek - to všechno upečením jen získá na chuti.    

Potřebujeme (na 3 porce):

  • 25g olivového oleje
  • asi 5g lahůdkového droždí (nemusí být)
  • asi 5g soli
  • 100g brokolice
  • 100g květáku
  • 100f růžičkové kapusty
  • 100g pórku
  • 100g červené řepy
  • 100g celeru
  • 100g červené papriky
  • 100g dýně hokkaidó
  • 100g kořene petržele
  • 100g červené cibule
  • 50g česneku
  • 50g kadeřávku
  • 80g schwarzwaldské šunky, libovější slaniny ap. (ve vegetariánské variantě vynecháme)
  • 100g čerstvého kozího sýra

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 200°C.
  2. (Nejlépe) hlubší plech vyložíme fólií nebo papírem na pečení.
  3. Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na různě velké i tvarované kousky - čím rozmanitější, tím lepší.
  4. Česnek jen oloupeme a necháme celé stroužky, z kadeřávku odstraníme tuhá žebra a listy natrháme na menší kousky
  5. Používáme-li lahůdkové droždí, rozdělíme zeleninu na 2 části - bez droždí (třeba paprika, dýně řepa, česnek nebo cibule) a s ním (květák, petržel, celer, kadeřávek).
  6. Do větší mísy nalejeme část oleje, přisolíme a vsypeme zeleninu, kterou nechceme kombinovat s lahůdkovým droždím. Řádně promícháme, aby se všechny kousky rovnoměrně potáhly osoleným olejem.  Vsypeme na připravený plech.
  7. Do mísy vlijeme zbylý olej, přisolíme a zpracujeme druhou část zeleniny. Až bude potažená olejem, postupně zaprašujeme lahůdkovým droždím - tento postup zaručí jeho rovnoměrnější rozptýlení. Zeleninu přisypeme na plech.
  8. Máme-li kadeřávek, připravíme si ho zvlášť, protože do trouby přijde až ke konci pečení. 
  9. Zeleninu na plechu rozprostřeme pokud možno do jednoduché vrstvy a dáme péct. V průběhu pečení je dobré obsah plechu párkrát promíchat. Doba pečení závisí na použité zelenině a velikosti kousků, přibližně půjde cca o 60 minut.
  10. Asi deset minut před koncm pečení přidáme kadeřávek a šunku/slaninu natrhanou na proužky.
  11. Hotové posypeme rozdrobeným sýrem a servírujeme.

Výživové hodnoty na 1 porci (ze tří):

Kcal: 351, bílkoviny: 20,2g, sacharidy: 31,2g, z toho cukry: 13,1g, tuky: 16,3g, vláknina: 10g