Úvodní stránka » RECEPTY » Pečené brambory s fazolemi a sýrem

Pečené brambory s fazolemi a sýrem

Efektní a chuťově vyladěné jídlo. Namísto extra uvařených brambor se dají využít i zbylé brambory od oběda (pak ale doporučuji dát každou porci do samostatné zapékací misky) a kdo opravdu pospíchá, může použít fazole v omáčce (baked beans). Na druhou stranu ale výroba jednoduché rajčatové omáčky zabere minimum času a člověk má aspoň přehled o tom, co vlastně jí. Šumavský eidam jsem použila proto, že jsem ho zrovna měla doma. Správně by navrch patřil tučnější sýr výraznější chuti, třeba čedar. Ten sice navýší obsah tuku, takže i výslednou energetickou hodnotu, ale protože na porci  ho stačí jen 25g, tak rozhodně nejde o žádnou stravovací katastrofu!

Potřebujeme (na 5 porcí):

  • 5 větších brambor, každá cca 250g
  • asi 50g česneku (nebo podle chuti)
  • středně velkou cibuli, případně 100g bílých konců jarní cibulky nebo pórku
  • 15g olivového nebo řepkového oleje
  • plechovku (400g) krájených rajčat (např. Valfrutta)
  • čerstvý koriandr podle chuti (kdo nemá rád koriandr, může ho nahradit zelenou jarní cibulkou nebo petrželkou)
  • koření Taco (viz poznámka na konci receptu) nebo mletý/drcený římský kmín
  • 450g sterilovaných fazolí (propláchnutý a okapaný obsah dvou plechovek), třeba červené a bílé (nebo lze použít fazole v kombinaci se zmrazenou kukuřicí)
  • 125g tvrdého sýra (v receptu použit Šumavský eidam 20%. Hodnoty pro čedar jsou vypočteny extra)
  • 190g zakysané smetany 12% tuku (kelímek)
  • 140g bílého řeckého jogurtu nebo skyru (kelímek)
  • sůl pro dochucení

Postup:

  1. Brambory omyjeme a dáme vcelku vařit téměř doměkka - bude to trvat asi 25 minut. 
  2. Předehřejeme troubu na 210°C.
  3. Fazole propláchneme, slijeme a necháme na sítku okapat.
  4. Cibuli a zhruba polovinu česneku nakrájíme na kostičky/plátky (část zbylého česneku později prolisujeme do hotové rajčatové omáčky a část do zakysané smetany) a orestujeme na oleji ve větším kastrolu nebo hlubší pánvi.
  5. K cibuli a česneku přidáme sterilovaná rajčata (pokud byla v konzervě celá, tak je nasekáme na menší kousky) a na mírném plameni (jinak to bude prskat!) odpaříme část tekutiny.  Výsledek by měl mít konzistenci omáčky, neboli ne moc hustý - potřebujeme, aby se fazole omáčkou hezky obalily.
  6. Rajčatovou omáčku dochutíme kořením, solí, prolisovaným stroužkem česneku a nahrubo natrhanou polovinou koriandru. Vmícháme fazole a odložíme stranou.
  7. Sýr nastrouháme nahrubo.
  8. V misce smícháme zakysanou smetanu, jogurt, prolisovaný česnek (síla podle chuti), sůl a lístky koriandru. 
  9. Uvařené brambory naskládáme na plech vystlaný pečícím papírem nebo fólií, podélně je nakrojíme a pomocí např. dvou vidliček se pokusíme roztrhnout. Pokud se brambora úplně rozpadne tak, že naspodu drží pohromadě jen díky slupce, tak to vůbec nevadí. 
  10. Brambory na plechu dáme do trouby a pečeme asi 10 minut - dokud nezačnou trochu zlátnout.
  11. Teď každou bramboru naplníme trochou fazolové směsi a posypeme sýrem. Troubu přepneme na gril a krátce zapékáme - jakmile sýr zezlátne, máme hotovo. 
  12. Podáváme s koriandrovo-česnekovou smetanou.

Výživové hodnoty na 1 porci (z pěti):

Kcal: 507, bílkoviny: 28g, sacharidy: 73,8g, z toho cukry: 7,7g, tuky: 10,7g

Výživové hodnoty na 1 porci (z pěti) - verze s čedarem:

Kcal: 545, bílkoviny: 26g, sacharidy: 73,4g, z toho cukry: 7,7g, tuky: 16,1g

 

Prodává například Albert, Makro nebo Tesco. Složení je popsáno jako "římský kmín mletý, další koření, sůl, česnek", což je sice trochu zvláštní, ale ten římský kmín tam opravdu dominuje.