Úvodní stránka » RECEPTY » Pohankové krekry se semínky

Pohankové krekry se semínky 

Tyhle krekry jsou mým druhým pokusem o „schování" pohanky v nějakém jídle tak, aby tam pokud možno vůbec nebyla cítit. Pohanka je přirozeně bezlepková, je v ní vláknina, vitaminy skupiny B, rutin a spousta minerálů, jenomže má výraznou chuť a někomu prostě nejede. Ale stačí ji namočit, a chuť se zjemní, a když ji ještě smícháme s česnekem a sýrem a k tomu přidáme spoustu semínek, vzniknou krekry, které, troufám si tvrdit, budou chutnat skoro každému. Semínka použijte podle momentálních možností, klidně míň druhů, ale určitě bych zachovala jejich celkové množství a určitě použijte chia a lněné, protože ta namočením vytvoří gel, který, společně se sýrem, udrží těsto pohromadě. 

Z výsledného těsta jsem nejdřív dělala placičky (těch vyšly 2 plechy po cca 12 kouscích), teď ho většinou rozprostřu ve slabé stejnoměrné vrstvě na tři plechy vyložené fólií na pečení. Pak peču zhruba 45 minut, a od té doby plechy kontroluju - těsto se propéká od krajů, takže ty už upečené části prostě průběžně ulamuju. Tahle dopékací fáze trvá ještě cca 15-20 minut, záleží ale na tloušťce vrstvy i na konkrétní troubě.  Pokud byste tvarovali placičky, tak ty zůstanou spíš vláčné, protože jsou vyšší. Ovšem ty se zase, na rozdíl od krekrů, dají rozpéct v toastovači a horké potřít kouskem másla. Tahle kombinace mi přijde úžasná (a dost návyková).

Od té doby, co nemůžu lepek, peču tyhle krekry docela často a používám je místo chleba. Jasně, že klasický kynutý chleba nepřipomínají ani náhodou, je to spíš takový elfský cestovní chléb lembas, ale protože jsem pečivo (kromě čerstvě upečeného žitného kvasového chleba nebo křupavých baget - to mi teda fakt občas chybí) nkdy moc nevyhledávala, tak si s nima v zásadě vystačím. Teď na dovolenou si (pro jistotu) vezu celou krabici.

Potřebujeme (na 3 plechy, případně 24 placiček):

  • 100g pohanky
  • 25g dýňových semínek
  • 25g slunečnicových semínek
  • 25g sezamových semínek (přednostně neloupaných)
  • 25g chia semínek (mletých nebo drcených - stejně jako u lnu by tělo jinak nemělo šanci využít v nich obsažené živiny)
  • 25g mletého nebo drceného lněného semínka
  • 150g sýra s 30% t.v.s., třeba Madeland nebo Šumavský eidam, nastrouhaného najemno
  • 40g česneku (případně i víc, je potřeba vyzkoušet), prolisovaného
  • sůl podle chuti, cca 4-5g
  • 300ml vody
  • případně 100g sušených rajčat v oleji, okapaných, nebo 100g kvalitního hustého rajčatového protlaku

Postup:

  1. Pohanku propláchneme ve studené vodě a zalijeme tak trojnásobkem (nebo víc) vody. Necháme namáčet aspoň 5 hodin, klidně i přes noc (já to tak dělám).
  2. Cca hodinu předem namočíme semínka - do jedné nádoby dáme dýňová a slunečnicová s větším množstvím vody, do druhé chia, len a sezam do odměřených 300ml. Tohle rozdělení dělám proto, že dýně a slunečnice se dají lehce scedit, zatímco ta drobnější semínka už moc ne. Tím spíš, když zgelovatí.
  3. Předehřejeme troubu na 180°C. Dva plechy vyložíme pečícím papírem. 
  4. Namočenou pohanku scedíme, v cedníku trochu vymačkáme a najemno rozmixujeme.
  5. Sceďíme i dýni a slunečnici a spolu se všemi ostatními ingrediencemi nasypeme do mísy a promícháme.
  6. Ze vzniklé husté směsi tvarujeme buď placičky (12 na každý plech, mohou být celkem blízko o sebe - podle toho automaticky vyjde, jak mají být vysoké; tvarování jde nejlépe navlhčenými prsty), nebo v pokud možno rovnoměrné vrstvě rozetřeme po celé ploše tří plechů.
  7. Pečeme při 180°C přibližně 45 minut.
  8. Po 45 minutách pečení placičky obrátíme a dopékáme ještě asi 10 minut. Počeme-li krekry, tak po téhle době plechy postupně vytáhneme z trouby, odlámeme propečené kraje (to, že je těsto propečené, poznáme právě podle toho, že už jde odlomit) a tento postup ještě tak dvakrát po 5-8 minutách pečení zopakujeme. Středová část těsta se pak už většinou dopeče najednou - jakmile to půjde, můžeme ji sloupnout z pečící fólie a obrátit, tak se dopeče lépe.
  9. Vychladlé placičky skladujeme ve vzduchotěsné krabici - vydrží bez úhony minimálně týden. Krekry nechávám nezakryté a vydrží minimálně několik týdnů.

Výživové hodnoty na 100 g:

Kcal: 464, bílkoviny: 23,4g, sacharidy: 33,1g, z toho cukry: 1,2g, tuky: 26,6g, z toho nasycené MK: 6,3g, vláknina: 12,8g, vápník: 300mg.