Úvodní stránka » RECEPTY » Pohankové krekry se semínky

Pohankové krekry se semínky 

Tyhle krekry jsou mým druhým pokusem o „schování" pohanky v nějakém jídle tak, aby tam pokud možno vůbec nebyla cítit. Pohanka je přirozeně bezlepková, je v ní vláknina, vitaminy skupiny B, rutin a spousta minerálů, jenomže má výraznou chuť a někomu prostě nejede. Ale stačí ji namočit, a chuť se zjemní, a když ji ještě smícháme s česnekem, sýrem a eventuelně sušenými rajčaty a navrch přidáme spoustu semínek, vzniknou placičky nebo krekry, které, troufám si tvrdit, budou chutnat skoro každému. Semínka použijte podle momentálních možností, klidně míň druhů, ale určitě bych zachovala jejich celkové množství a určitě použijte chia a lněné, protože ta namočením vytvoří gel, který, společně se sýrem, placičky udrží pohromadě. 

Z výsledného těsta můžete buď tvarovat placičky (množství vyjde na 2 plechy po 12) nebo ho v rovnoměrné vrstvě rozetřete na 2 plechy vyložené pečícím papírem. Krekry se dají vypéct dokřupava, placičky zůstanou spíš vláčné, protože jsou vyšší. Ovšem u placiček (nebo vyšších krekrů) jsem přišla na úžasný zlepšovák - na chvíli je rozpeču v toastovači a horké potřu kouskem másla. Chutná mi to neskutečně a je to dost návykové.

Potřebujeme (na 24 krekrů nebo placiček):

  • 100g pohanky
  • 25g dýňových semínek
  • 25g slunečnicových semínek
  • 25g sezamových semínek (přednostně neloupaných)
  • 25g chia semínek
  • 25g mletého nebo drceného lněného semínka
  • 150g sýra s 20% t.v.s., třeba Madeland nebo Šumavský eidam, nastrouhaného najemno
  • 40g česneku, prolisovaného
  • sůl podle chuti, cca 4-5g
  • 300ml vody
  • případně 100g sušených rajčat v oleji, okapaných, nebo 100g kvalitního hustého rajčatového protlaku

Postup:

  1. Pohanku propláchneme ve studené vodě a zalijeme tak trojnásobkem (nebo víc) vody. Necháme namáčet aspoň 5 hodin, klidně i přes noc (já to tak dělám).
  2. Cca hodinu předem namočíme semínka - do jedné nádoby dáme dýňová a slunečnicová s větším množstvím vody, do druhé chia, len a sezam do odměřených 300ml. Tohle rozdělení dělám proto, že dýně a slunečnice se dají lehce scedit, zatímco ta drobnější semínka už moc ne. Tím spíš, když zgelovatí.
  3. Předehřejeme troubu na 180°C. Dva plechy vyložíme pečícím papírem. Jestli normálně používáte pečící fólii, tak tady doporučuju papír, protože krekry budete krájet v průběhu pečení a fólii byste mohli proříznout (jako já poprvé :))
  4. Namočenou pohanku scedíme a v cedníku ji trochu vymačkáme.
  5. Sceďíme i dýni a slunečnici a spolu se všemi ostatními ingrediencemi nasypeme do mísy a promícháme.
  6. Ze vzniklé husté, ale ne moc soudržné směsi tvarujeme buď placičky (12 na každý plech, mohou být celkem blízko o sebe - podle toho automaticky vyjde, jak mají být vysoké; tvarování jde nejlépe navlhčenými prsty), nebo v pokud možno rovnoměrné vrstvě rozetřeme po celé ploše dvou plechů.
  7. Pečeme při 180°C přibližně 30 minut.
  8. Po 30 minutách pečení placičky obrátíme a dopékáme ještě asi 10 minut. Počeme-li krekry, tak těsto (včetně pečícího papíru) na každém plechu nakrájíme, ale lépe nůžkama nastříháme na 12 obdélníků. Z každého sloupneme papír, obrátíme a dopékáme. Krekry je (na rozdíl od placiček) dobré dopékat, nebo spíš dosušovat, při snížené teplotě (asi 150°C) delší dobu - dokud nezezlátnou. Pokud vrstva těsta nebyla po celém plechu rovnoměrná, případně pokud vám trouba peče v každém rohu jinak, je dobré placičky na plechu proházet a ty, které budou hotové dřív, prostě dřív vyndat. Přesný čas pečení ale hodně záleží na konkrétní troubě, takže po té úvodní půlhodině už je dobré placičky průběžně kontrolovat. 
  9. Vychladlé placičky skladujeme ve vzduchotěsné krabici - vydrží bez úhony minimálně týden. Krekry nechávám nezakryté a vydrží asi taky tak (s delší dobou skladování nemám zkušenost, protože nikdy déle nevydržely). 

Výživové hodnoty na 1 kus (ze 24):

Kcal: 67, bílkoviny: 4,1g, sacharidy: 5,3g, z toho cukry: 1g, tuky: 3g, z toho nasycené MK: 0,7g, vláknina: 1,6g, vápník: 65mg.

Výživové hodnoty na 1 kus bez rajčat (ze 24):

Kcal: 61, bílkoviny: 3,8g, sacharidy: 4,4g, z toho cukry: 0,1g, tuky: 3g, z toho nasycené MK: 0,7g, vláknina: 1,4g, vápník: 65mg.