Pohankový salát s pečenými rajčátky a fetou

Pohanka by se v našem jídelníčku měla vyskytovat co možná nejčastěji - je přirozeně bezlepková a plná živin (více třeba tady). Ovšem leckomu (včetně několika členů naší rodiny) tato pseudoobilnina zase až tak moc nejede. Pak je potřeba hledat nové kombinace, v nichž ostatní ingredience tu typickou pohankovou chuť trochu obrousí, a výživová pozitiva zůstanou zachována. Jako třeba v tomto salátu, který se dá jíst buď hned teplý, nebo třeba až další den, kdy se jednotlivé chutě ještě dál propojí. Použitý sýr nemusí být jen kozí - použít se dá obyčejný balkánský, případně ovčí. Správná řecká feta se vyrábí buď jen z ovčího mléka, případně v kombinaci s kozím, ovšem jako feta se často označuje jakýkoli slaný sýr tvarohového typu, který má vyšší obsah tuku a prodává se včetně slaného nálevu. V Řecku se feta před použitím údajně proplachuje v čisté vodě, aby se její typická slanost trochu zmírnila, ovšem pokud ji použijeme do jídla, které už dál nepřisolujeme, není tato koupel nutná.    

Potřebujeme (na 2-3 porce):

  • 150g pohanky (celých zrnek, nikoli lámanky)
  • 15g másla
  • 350g cherry rajčátek
  • špetku soli, cukru a pár střiků balzamikového octa
  • větší bílou nebo zelenou papriku (nemusí být)
  • 100g slaného tvarohového sýra v nálevu, ideálně kozího
  • hrst drobnějších lístků rukoly
  • 15ml pálivého oleje (v receptu je použit olej z hořčičného semínka s chilli od firmy Dědolej, ale použít se dá i třeba olivový s chilli, například z M&S i odjinud)

Postup:

  1. Rozehřejeme troubu na 140°C. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem nebo fólií.
  2. Cherry rajčátka rozkrájíme na poloviny a natěsno vyskládáme na plech řeznou stranou vzhůru. Zastříkneme balzamikem a lehce osolíme - pokud rajčátka nejsou hezky zralá, posypeme i trochou cukru, který v průběhu pečení vytáhne chuť.
  3. Papriku rozpůlíme, očistíme a přidáme na plech k rajčátkům. V předehřáté troubě pečeme/sušíme cca 60-90 minut. Kdo pospíchá, může teplotu zvýšit až k 200°C, pak bude stačit cca 20 minut. V tomto případě se ale rajčátka na povrchu zatáhnou a zachovají si uvnitř všechnu šťávu, což sice nevadí, ale salát pak bude mít vodnatější konzistenci.
  4. Zatímco se rajčátka suší, připravíme pohanku: V silnostěnném kastrolu ji nejdříve nasucho opražíme; jakmile se rozvoní, zalijeme ji 300ml vroucí vody nebo vývaru (můžete použít i sypký, třeba Alnatura, DM Bio nebo Wurzl), přisolíme a tři minuty na mírném ohni vaříme. Potom odstavíme, pokličku ještě utěsníme přeloženou utěrkou a necháme cca 15 minut dojít. Voda by se měla akorát vsáknout a pohanka zůstat sypká. Do horké hotové pohanky vmícháme máslo. 
  5. Hotová rajčátka přisypeme k uvařené pohance. Do teplé směsi přimícháme i opranou rukolu, aby lístky teplem tak akorát zavadly.
  6. Pečenou papriku (nemusí mít na slupce tmavé puchýře) dáme do igelitového sáčku a necháme chvilku zapařit. Pak už lehce stáhneme slupku, papriku nakrájíme na menší kousky a přidáme k pohance.
  7. Fetu nakrájíme na drobné kostičky - pokud je drobivá, tak prostě rozdrobíme. Vmícháme k pohance se zeleninou. 
  8. Pak už jen vmícháme olej a případně lehce dosolíme; nemělo by to ale být potřeba.
  9. Hotový salát servírujeme posypaný třeba nasucho opraženými dýňovými, piniovými nebo slunečnicovými semínky, případně posekanými vlašskými ořech. Salát se dá podávat i jako příloha k masu..

Výživové hodnoty v 1 porci ze 2:

Kcal: 575, bílkoviny: 17,5g, sacharidy: 64,6g, z toho cukry: 4,8g, tuky: 27,6g.

Výživové hodnoty v 1 porci ze 3:

Kcal: 383, bílkoviny: 11,5g, sacharidy: 43,1g, z toho cukry: 3,2g, tuky: 18,4g.