POHODOVÝ PLÁN - Dalton Wong
"Pokud jste na tom stejně jako zhruba 99,9% lidí, pak na své budoucí já nahlížíte jako na osobu, která nemá naprosto nic společného s člověkem, který tu teď sedí a čte si tuto knihu. A to i přesto, že ono budoucí já je od vás vzdáleno možná jen několik týdnů. Tu osobu už ovšem velice dobře znáte - je to prostě jen spokojenější, bystřejší verze vás samých. A také klidnější a úspěšnější v tom, co dělá."
Autor knížky Pohodový plán, Dalton Wong, je úspěšný osobní trenér. Založil fitness centrum TwentyTwo Training na prestižní londýnské adrese, a kromě různých hollywoodských celebrit (předmluvu ke knížce napsala Jennifer Lawrence), politiků nebo obchodníků prý trénuje i členy královské rodiny - možná právě on má na svědomí, že britská královna na zahájení olympiády v Londýně skočila padákem ;).
Dalton Wong je evidentně velký praktik s mnoha zkušenostmi s mnoha klienty. Ví, že lidé sice něco chtějí (zhubnout, zpevnit, nebýt unavení), ale nemají moc času a občas hřeší. Bere to jako normální věc. Ví, že lidé žijí ve stereotypech (například v oblasti jídla) - odkrývá je a radí, jak věci dělat lépe, ovšem s minimálním úsilím navíc.
To, aby se člověk cítil dobře, aby byl "v zóně pohody", chápe autor jako komplexní věc: je potřeba zaměřit se na jídlo, pohyb, spánek a pokud možno minimalizovat stres. Knížka je psána tak, aby si čtenář mohl poradit sám - zorientovat se v problematice a na základě nových znalostí se sám rozhodl, co a jak. I cvičení je navrženo tak, že většina se dá provozovat doma (respektive není potřeba chodit do posilovny). Hned na začátku stojí myšlenka, že "rozhodně je možné být zdravý a přitom společensky žít. Takže ano hamburgerům, čokoládě a nočním akcím" - knížka radí, jak toto zakomponovat do všeobecně zdravého životního stylu.
Největší část knihy se věnuje jídlu. Není tam ale jediný recept! To vidím jako velké plus, protože zdravých kuchařek jsou na trhu hromady. Dalton Wong na to jde jinak - předkládá celkem rozsáhlé tabulky s různými typy jídel - k snídani, obědu, večeři, svačinky, různé druhy restaurací, grilování, alkohol... - a ty jednoduchým způsobem klasifikuje a nabízí vhodnější řešení. Třeba hned snídaně: můžeme snídat něco do ruky cestou do práce, dát si doma chleba s něčím, něco do mističky, pomazánku, toasty, palačinku, kávu, čaj, džusy, mléko, ovoce, vejce, jogurt… - pro každou variantu jsou uvedeny tři verze z hlediska jejího přínosu pro zdraví: 1. špatně, 2. dobře, 3. výborně. U všech voleb je vysvětleno proč. Třeba chléb: Špatně: Bílý chléb ("je to prostě jen průmyslový cukr. Když už musíte bílý chléb, kupujte alespoň čerstvý, který neobsahuje toxické konzervanty jako ten balený."). Dobře: Celozrnný chléb se semínky ("Složité sacharidy díky obsažené vláknině pomalu uvolňují energii, takže vás zasytí na delší dobu"). Výborně: Tmavé, hutné chleby jako žitný či špaldový ("Obsahují celá zrna, hodně hořčíku, který může snížit riziko diabetu, a navíc mají ještě lahodnou oříškovou příchuť"). Tato porovnání se mi zdají úžasná, protože si každý může najít to svoje, a pokud se třeba pohybuje většinou v tom sloupci "špatně", tak si hned vedle přečte, jak a proč jíst něco ze stejné kategorie, ale pro tělo vhodnější. Těchto tabulek je v knížce skoro 30 stránek a přijdou mi velmi praktické a opravdu skvělé.
Celý text je to hodně inspirativní, člověk má hned chuť s něčím začít. Knížka má aktivní, prakticky strukturovanou podobu - jsou v ní různé rámečky pro zdůraznění, jednotlivé principy jsou seřazeny v očíslovaných bodech, něco je prezentováno formou otázek a odpovědí, dotazníků, testů. Autor umí nabudit, působí na city, ale tak akorát, člověk má pocit, že k němu promlouvá někdo, kdo mu rozumí - vybízí k akci, je velmi konkrétní, ale netlačí. Občas jsou uvedeny různé zajímavosti k tématu, třeba: "Ohřívané těstoviny nezvedají glykémii tolik, jako když jsou čerstvě uvařené".
V kapitole "Vůle, chutě, mlsání a vy" je třeba test na to, jaký typ emočního jedlíka člověk je (jestli jí ve stresu, chce ostatním udělat radost, přecpává se o samotě). Pro každý typ jsou pak uvedeny tipy, jak se s tím poprat. Jak pokud možno předcházet nárazovému přejídání a co dělat, když už k němu došlo. Opravdu reálné životní situace, které člověka mohou rozhodit a odradit od dalšího "zdravého života", ale když ví, že se to děje každému a že se dá dál pokračovat a jak - to je podle mne hrozně užitečné. Třeba co nejlépe dělat ráno po opici.
Poměrně velký prostor je věnován nakupování: je dobré dopředu si promyslet jídelníček na pár nejbližších dní a potom nakupovat podle toho, nakupovat by člověk měl najedený, nezatracují se supermarkety (tam je lepší používat vozík, ne košík, ten je těžký a za tu námahu máme tendenci se hned odměnit něčím sladkým a nezdravým), žádné light nebo sugar free výrobky (vysvětleno proč), jak číst etikety, pokud možno omezit průmyslově zpracované potraviny (a proč), které potraviny má smysl kupovat v bio kvalitě a proč, ale svět se nezblázní, když to bio nebude. ("U nebio masa odkrojte tuk, protože tam se koncentrují toxiny. U bio ho použijte,je to dobrý zdroj zdravých tuků").
Část věnovaná pohybu. "Necvičit po třicítce je pro zdraví horší než kouření. Šest týdnů cvičení dvakrát týdně sníží stárnutí svalů o 6 let. Kdo cvičí, může se víc odvázat v jídle."
Cvičení - aspoň zpočátku stačí 15 minut denně, střídá se strečink a cviky proti stárnutí. V knížce jsou uvedeny různé celkem jednoduché cvičební sestavy, které se postupně zintenzívňují. Existují i naživo na webu thefeelgoodplan.com. Když se cvičení občas vynechá, nic se neděje.
Část věnovaná stresu a spánku. "Kdo je ve stresu, zpomalí se mu trávení a zvýší ukládání tuku". Tato kapitola předkládá tipy, jak množství stresu v životě pokud možno minimalizovat. Jak se naučit odcházet z kanceláře včas, jak omezit pracovní stres na minimum. Jaké jídlo bude v práci stimulovat a pomůže předcházet stresovým svačinkám. Jak se odstřihnout od práce.
Důležitý je i kvalitní a dostatečně dlouhý spánek. Autor uvádí tipy na jídlo a aktivity, které jej podporují, i strategie, jak přežít den po noci bez spánku. Kdo nemůže spát, ať si cca týden vede deník (co jedl a dělal před spaním, kdy a s jakým pocitem šel spát, jak se ráno probudil...). Kdo už se dostane do zóny pohody, má kvalitnější spánek a potřebuje ho míň. Kdo udržuje pravidelný spánkový režim, má podle výzkumů méně tělesného tuku.
Závěrečná část knihy předkládá 12ti týdenní plán, jak se dostat do pohody. Jeho cílem je nenásilně a postupně nastavit rutinu a zdravé návyky zabudovat do každodenního života. Třeba první týden se člověk zaměří na změnu své snídaně (podle těch úžasných tabulek), začne lehce cvičit a vede si deníček o spaní. Každý další týden se pak program o kousek posune dál. Nejde o nic brutálního, jsou to malé krůčky, které se postupně nabalí do velkých změn.
Pohodový plán je sympaticky napsaná knížka, která svojí formou i zjevnou energií vybízí k tomu, aby člověk hned začal a aspoň něco změnil. Nejcennější se mi zdají ty tabulky "špatně - dobře - výborně" - člověk nemusí počítat žádné kalorie ani myslet na obsah bílkovin, cukru nebo transmastných kyselin, a pokud většinu jídel bude volit z té kategorie "výborně", přidá trochu pohybu a pokusí se aspoň trochu snížit svoji stresovou zátěž, tak se sice možná nedostane hned "do pohody", ale určitě se začne cítit lépe, což se stane tou nejlepší motivaci pro další změny.
Knížku Pohodovýá plán vydává nakladatelství Knihy Dobrovský.