Úvodní stránka » RECEPTY » Polévka z medvědího česneku

Polévka z medvědího česneku

Další příspěvek z medvědího česneku. Na něm je pěkné to, že je relativně vzácný - jednak neroste všude, ale hlavně jeho sezóna trvá asi jen dva měsíce. Takže jakmile na něj člověk narazí, je potřeba okamžitě jednat, protože i když se dá usušit či zamrazit, jsou chuť i barva výrazně nejlepší hned za čerstva. 

Tahle polévka je opravdu hodně rychlá a podle množství přidaných listů může mít různě intenzivní chuť. Radím přidávat medvědí česnek postupně tak, abyste dosáhli takové intenzity chuti, která Vám bude vyhovovat. Pokud pár listů zbyde, můžete je nasekat do tvarohu s trochou olivového oleje a místo jednoho jídla budete mít rovnou dvě.

Polévku je možné ozvláštnit ztraceným vejcem. To na fotce je moje druhé v životě a když se ví, jak na to, tak je příprava i technologie jednoduchá. Hledala jsem video Zdeňka Pohlreicha, ale místo toho narazila na Menu domů od Koko, a je to velmi názorné. Použila jsem postup číslo jedna a ten se osvědčil. Experimentům se ale, samozřejmě, meze nekladou. Některé postupy doporučují rozklepnuté vejce vlít do vody, do kterého jsme ocet přidali předem, ale takto jsem to zkoušela v pokusu číslo jedna a rozptýlilo se mi mnohem víc bílku, než když jsem postupovala podle Koko. Na výrobu ztracených vajec existují i různé pomůcky, třeba tato od Tescomy, a myslím, že jsem viděla i nějaké video, v němž se vejce rozkleplo do kuchyňské přilnavé fólie a do vody se dalo v ní, ale myslím, že po pár pokusech s výše uvedeným klasickým způsobem žádné pomůcky potřeba nebudou.

Samozřejmě, že ztracené vejce není povinné, polévku můžete ozdobit třeba kopečkem zakysané smetany, nasekanými vlašskými ořechy nebo jinak podle svého.

Potřebujeme (na 3 porce):

  • 50g cibule, nejlépe šalotky, nasekané na kostičky
  • 15g másla
  • 250g syrových brambor, na kostičky  
  • asi půl litru zeleninového bujónu (použila jsem kostku Bio Wurzl)
  • sůl, případně čerstvě mletý pepř na dochucení
  • větší hrst listů medvědího česneku (přibližně 100g), řádně opraného
  • 3 vejce 
  • ocet

Postup:

  1. Na polovině másla orestujeme cibulku dosklovata.
  2. Přidáme kostičky brambor, zalijeme horkým vývarem, přisolíme a vaříme, dokud brambory nezměknou. Čím menší kostičky, tím rychleji to bude.
  3. Když jsou brambory hotové, vypneme plotýnku a do polévky přidáme část česnekových listů. Nejlepší je stříhat je nůžkami rovnou do polévky - použijeme i celé řapíky i případná poupátka. 
  4. Směs v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Je-li polévka příliš hustá, přidáme trochu horké vody. Je-li chuťově málo výrazná, přidáme další česnek. Nakonec doladíme solí a čerstvě mletým pepřem.
  5. Nakonec v polévce rozpustíme zbylé máslo. 
  6. Polévku podáváme se ztraceným vejcem, nebo v libovolné jiné úpravě. 

Výživové hodnoty v jedné porci (ze tří):

Kcal: 228, bílkoviny: 10,7g, sacharidy: 20,9g, z toho cukry: 1,4g, tuky: 11,3g. 

Výživové hodnoty v jedné porci (bez vejce):

Kcal: 140, bílkoviny: 3,4g, sacharidy: 20,5g, z toho cukry: 1,0g, tuky: 4,2g.