Úvodní stránka » RECEPTY » Quinoové ranní "müsli"

Quinoové ranní "müsli"

Quinoa je považována za superpotravinu, a to pro svůj vysoký obsah minerálních látek a rostlinných bílkovin. Co se týká bílkovin, tak důležité je, že jsou tzv. komplexní - na rozdíl třeba od luštěnin nebo obilovin v nich nechybí žádná esenciální aminokyselina, takže je tělo umí dobře využít. Ale jinak má quinoa asi 15g proteinů na 100g - pro srovnání ovesné vločky mají asi 13g a například čočka nebo fazole kolem 24gramů (vše v suchém stavu). Takže je určitě dobré všechny tyto zdroje prostě střídat, každý dá organismu něco trochu jiného.

Quinou je dobré před vařením propláchnout horkou vodou a potom ji vařit v dvojnásobku vody. Celkem tak nabude skoro třikrát, ze 100g syrové ve výsledku vznikne dost přes 300g. Ona by do sebe nasákla té tekutiny i víc, ale pak by už nebyla tak krásně sypká, spíš by už šlo o takovou těžkou, skoro až blátivou kaši.

Quinoový základ podle tohoto receptu dochuťte ovocem podle vlastního výběru - třeba jen trochou předem namočené kustovnice (goji), nastrouhaným jablkem nebo mojí pozdně letní stálicí - rozvařenými švestkami. Jejich příprava je jednoduchá - odpeckované švestky nakrájíme na menší kousky, v silnostěnném kastrolu podlijeme trochou vroucí vody, případně okořeníme (skořicí, badyánem ...) a pomalu dusíme, dokud se částečně nerozvaří. Podušením se chuť švestek hodně prohloubí a vůbec není potřeba je doslazovat.  Toto lahodné pyré vydrží v lednici až týden. Já si vždycky navařím větší množství a po částech ho zamrazím - v zimě se hodí!

Přidat se dají i nahrubo posekané ořechy - k variantě se švestkovým pyré hezky pasují třeba lískové. Ty je dobré ke quinoe přidat v okamžiku, kdy ji sundáme z plotny a necháváme dojít.

Když budete chtít quinou snídat, je rozumné si ji uvařit ve větším množství předem - v lednici vydrží minimálně tři dny.

Potřebujeme (na 1 porci):

  • 30g syrové quinoy (cca 100g vařené)
  • 10g lněného semínka, pomletého
  • 150g jogurtu, např, Hollandia
  • mletou skořici podle chuti
  • ovoce na ozdobu a dochucení

Postup:

  1. Quinou předem uvaříme (tj. propláchneme horkou vodou, asi 15-20 minut vaříme ve dvojnásobku vody a pak na vypnuté plotýnce necháme cca 10-15 minut dojít). 
  2. Ráno asi na 10 minut (lze i přes noc) namočíme lněné semínko.
  3. Potom už jen smícháme všechny ingredience dohromady a přidáme ovoce.

Výživové hodnoty na jednu porci (bez ovoce a ořechů):

Kcal: 252, bílkoviny: 12,7, sacharidy: 24,1g, z toho cukry: 5,3g, tuky: 10,4g 

Poznámka: Do směsi není potřeba dávat žádné sladidlo, osladí ji jednak přidané ovoce, a taky skořice - já jí do tohoto množství dávám asi půl zarovnané lžičky - nesmí se to s ní ale přehnat, protože pak už je výsledek hořký a nedobrý.  O skořici mám na webu samostatný článek zde.