Rajčatový salát s rukolou, olivami a balkánským sýrem
Rychlá variace na klasický rajčatový salát. Zdržíte se vlastně jen přípravou rajčat - používám jen dužinu, salát je potom kompaktnější a dá se použít i třeba jako příloha a nic z něj na talíř nevytéká ;). A pokud budete sypat dýňovými semínky, opravdu doporučuji je nasucho opražit. Trvá to chvilku, semínka je potřeba hlídat, aby jen zezlátla a trochu se nafoukla. Je dobré jich udělat víc, než jen na jeden salát, protože (aspoň v mém případě) jde o poměrně návykovou záležitost. Navíc jsou zdravá, obsahují mimo jiné zinek a nenasycené mastné kyseliny.
Potřebujeme (na 4 porce):
- 800g rajčat
- 200g balkánského sýra (nebo fety)
- velkou hrst (40-50g) rukoly
- 30g černých vypeckovaných oliv
- 20g olivového oleje
- Podle chuti sůl a citronová šťáva
- 20g dýňových semínek
Postup:
- Rajčata podélně rozkrojíme a odstraníme z nich semínka a šťávu. Dobře to jde třeba polévkovou lžící. Dužinu nakrájíme na kousky.
- Sýr nakrájíme na kostičky, olivy na silnější plátky.
- V míse smícháme rajčata, olivy, sýr, rukolu a olej.
- Dochutíme solí a evt. citronem. Se solí opatrně, protože sýr je sám o sobě dost slaný a v salátu ho je relativně hodně.
- Dýňová semínka nasucho opražíme na pánvi a nasypeme na salát.
Výživové hodnoty na 1 porci (cca 250g):
Kcal: 251, bílkoviny: 11,1g, sacharidy: 9,8g, z toho cukry: 5,8g, tuky: 18g