Řecký jogurt Milko
Řecké jogurty Milko jsou husté jogurty s vysokým obsahem bílkovin vyráběné v Čechách. Měla jsem možnost mluvit přímo s Ing. Štafenem z Polabských mlékáren, kde se tyto jogurty od dubna 2014 vyrábějí. Řecký jogurt (obecně) se od ostatních jogurtů liší jednak způsobem výroby (když dokysá, je zbaven syrovátky, což právě vede k jeho zahuštění, a obsah bílkovin se oproti "normálnímu" jogurtu téměř ztrojnásobí). K výrobě řeckého jogurtu Milko se navíc používají jogurtové kultury izolované z tradičních řeckých jogurtů. Není tedy pravda, že řecký jogurt = tučný jogurt. Jde o technologii výroby a o to, jak tučné mléko se k výrobě použije. Pokud odstředěné, tak jako v Polabských mlékárnách, tak bude obsah tuku ve výsledném produktu téměř nulový (na etiketě je deklarováno 0,3g/100g, ale ve skutečnosti prý to je méně než 1 gram). Tím, že je jogurt tak hustý, není absence tuku chuťově téměř poznat. Pokud ale na začátku stojí tučné mléko, bude mít výsledek rovněž hodně bílkovin, ale současně i hodně tuku.
Ještě k těm způsobům výroby jogurtů - většina jogurtů dostupných na našem trhu se vyrábí metodou zrání v tancích (s rozmíchaným koagulátem) - až po dokysání se rozdělují do kelímků a jejich konzistence je spíš řidší. Jogurty Hollandia a ty jihočeské ve skle (firma Agro-La) se vyrábějí s nerozmíchaným koagulátem, neboli mléko a jogurtová kultura se rovnou plní do kelímků/skleniček a zrání probíhá už přímo tam. Výsledek je hustší a často je v kelímku kompaktní část opravdu hustého jogurtu a okolo trochu syrovátky. Ale při obou výše uvedených postupech se vstupní surovina zahušťuje, a to buď sušeným, nebo zahuštěným mlékem. Jogurty Milko přidaný koncentrát nemají - jejich hustoty je docíleno už zmíněným odstraněním syrovátky. A protože většina mléčných cukrů je obsažena právě v syrovátce (a ty zbylé postupně fermentují na kyselinu mléčnou), mají řecké jogurty Milko i relativně málo laktózy. Všechny jogurty navíc (podle zákona) obsahují živé jogurtové kultury (Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus), takže přeměna laktózy na kyselinu mléčnou probíhá po celou dobu jejich životnosti - kdo chce nebo musí příjem laktózy omezovat, měl by (dle Ing. Štafena) jíst jogurty pokud možno ke konci jejich doby expirace.
140g kelímek k dostání v běžné síti za cca 15 Kč. Ještě existuje jako čokoládový, borůvkový a bílý bez příchutě.
Hodnoty pro celý kelímek (140g) - jahodová varianta: kcal: 119, bílkoviny: 11,6g, tuky: 0,4g, z toho nasycené: 0,3g, sacharidy: 17,2g, z toho cukry 15,5g.
Hodnoty pro celý kelímek (140g) - bílý: kcal: 79,8, bílkoviny: 13,7, tuky: 0,4g, z toho nasycené: 0,3g, sacharidy: 5,3, z toho cukry 3,8g.
Začátkem roku byl v USA s velkou slávou na trh uveden podobný výrobek - řecký jogurt OIKOS Triple Zero od firmy Dannon. Řecký jogurt Milko přišel na trh tak nějak nenápadněji ....