Rychlá polévka z rajčat
Sterilovaná sekaná rajčata patří mezi stálice mojí spíže. Používám je opravdu často, zvlášť v zimě, kdy ta prodávaná mají minimum chuti a skoro žádnou vůni. Rajčata v plechovce (prodávají se i ve skle nebo tetrapaku) se zpracovávají v sezóně, kdy jsou krásně zralá a je jich nadbytek. Navíc lykopen i ostatní antioxidanty v nich obsažené naše tělo použije lépe, jsou-li rajčata zpracovaná tepelně. A vitamin A (tady ve formě provitaminu) je rozpustný v tucích, které ovšem v polévce máme zastoupeny dokonce dvěma druhy. Rajčat je v 400g plechovce asi čtvrt kila, neboli víc jak polovina doporučované denní dávky zeleniny.
Tahle polévka je hotová během deseti minut a recept je jen základní. Hotovou můžeme upravit mnoha způsoby: varianta na obrázku je dochucena čerstvou bazalkou a jsou v ní kousky rychle opečené tresky (použít se dá i třeba losos nebo kvalitní filé). Přidat se ale dá leccos:
- sušená bazalka (dá polévce výraznější chuť než čerstvá)
- prolisovaný česnek (přidaný do už hotové polévky)
- čerstvý tymián (opékejte už s česnekem a cibulkou)
- dobrý balsamico ocet
- hoblinky parmazánu
- v troubě nasucho dozlatova upečené kostičky chleba, které hned po vytažení z trouby nasypeme do misky a promícháme s kouskem čerstvého másla (tahle varianta krutonů je přinejmenším stejně dobrá, jako kdybychom chléb smažili v oleji na pánvi, a je mnohem zdravější)
- kousky mozzarelly (moje oblíbená kombinace)
- už zmíněná ryba
- kousky šunky nebo třeba krůtího masa
- ztracené vejce, případně vajíčko natvrdo
- zbylá uvařená rýže
- těstoviny
- předem uvařená quinoa
- cizrna (nejvíc mi chutná syrová naklíčená, v polévce ji stačí jen prohřát)
- chia semínka (ta je nejlepší přidat tehdy, když polévku nebudeme konzumovat hned, aby stačila trochu nabobtnat)
- a cokoliv jiného, co budete mít zrovna při ruce a vyhodnotíte, že Vám bude chutnat
Potřebujeme (na základní variantu, 1 porce):
- půlku středně velké cibule (asi 40g)
- 2-3 stroužky česneku
- 5g olivového oleje
- 400g plechovku sterilovaných rajčat
- sůl a cukr k dochucení
- 5g másla
Postup:
- Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kousky. V menším hrnci rozehřejeme olivový olej a zeleninu na něm lehce dozlatova orestujeme.
- Do hrnce vyklopíme konzervu rajčat (máme-li tzv. pelati, neboli celá rajčata, je dobré je překrojit na menší kousky, případně nastříhat kuchyňskými nůžkami, což je praktičtější, protože si neušpiníme prkýnko :)). Plechovku vypláchneme trochou teplé vody a vzniklou tekutinu přidáme k polévce.
- Zahřejeme a necháme projít varem, v hotové necháme rozpustit máslo a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
- Dochutíme solí a cukrem.
- Konzumujeme buďto jen takto, nebo můžeme obohatit některou z nahoře doporučovaných ingrediencí, případně jejich kombinací.
Výživové hodnoty na 1 porci:
Kcal: 206, bílkoviny: 4,8g, sacharidy: 22,1g, z toho cukry: 18,8g, tuky: 9,6g, z toho nasycené: 3,2g