Úvodní stránka » RECEPTY » Rychlá polévka z rajčat

Rychlá polévka z rajčat

Sterilovaná rajčata patří mezi stálice mojí spíže. Používám je opravdu často, zvlášť v zimě, kdy ta prodávaná mají minimum chuti a skoro žádnou vůni. Rajčata v plechovce (prodávají se i ve skle nebo tetrapaku) se zpracovávají v sezóně, kdy jsou krásně zralá a je jich nadbytek. Navíc lykopen i ostatní antioxidanty v nich obsažené naše tělo použije lépe, jsou-li rajčata zpracovaná tepelně. A vitamin A (tady ve formě provitaminu) je rozpustný v tucích, které ovšem v polévce máme zastoupeny dokonce dvěma druhy. Rajčat je v 400g plechovce asi čtvrt kila, neboli víc jak polovina doporučované denní dávky zeleniny. 

Tahle polévka je hotová během deseti minut a recept je jen základní. Hotovou můžeme upravit mnoha způsoby: varianta na obrázku je dochucena čerstvou bazalkou a jsou v ní kousky rychle opečené tresky (použít se dá i třeba losos nebo kvalitní filé). Přidat se ale dá leccos:

  • sušená bazalka (dá polévce výraznější chuť než čerstvá)
  • prolisovaný česnek (přidaný do už hotové polévky)
  • čerstvý tymián (opékejte už s česnekem a cibulkou)
  • dobrý balsamico ocet
  • hoblinky parmazánu
  • v troubě nasucho dozlatova upečené kostičky chleba, které hned po vytažení z trouby nasypeme do misky a promícháme s kouskem čerstvého másla (tahle varianta krutonů je přinejmenším stejně dobrá, jako kdybychom chléb smažili v oleji na pánvi, a je mnohem zdravější)
  • kousky mozzarelly (moje oblíbená kombinace)
  • už zmíněná ryba
  • kousky šunky nebo třeba krůtího masa
  • ztracené vejce, případně vajíčko natvrdo
  • zbylá uvařená rýže
  • těstoviny
  • předem uvařená quinoa
  • cizrna (nejvíc mi chutná syrová naklíčená, v polévce ji stačí jen prohřát)
  • chia semínka (ta je nejlepší přidat tehdy, když polévku nebudeme konzumovat hned, aby stačila trochu nabobtnat)
  • a cokoli jiného, co budete mít zrovna při ruce a vyhodnotíte, že Vám bude chutnat

Potřebujeme (na základní variantu, 1 porce):

  • půlku středně velké cibule (asi 40g)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 5g olivového oleje
  • 400g plechovku sterilovaných rajčat
  • sůl a cukr k dochucení
  • 5g másla

Postup:

  1. Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kousky. V menším hrnci rozehřejeme olivový olej a zeleninu na něm lehce dozlatova opečeme.
  2. Do hrnce vyklopíme konzervu rajčat (máme-li tzv. pelati, neboli celá rajčata, je dobré je překrojit na menší kousky, případně nastříhat kuchyňskými nůžkami, což je praktičtější, protože si neušpiníme prkýnko :)). Plechovku vypláchneme trochou teplé vody a vzniklou tekutinu přidáme k polévce.
  3. Zahřejeme a necháme projít varem, v hotové necháme rozpustit máslo a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
  4. Dochutíme solí a cukrem.
  5. Konzumujeme buďto jen takto, nebo můžeme obohatit některou z nahoře doporučovaných ingrediencí, případně jejich kombinací.

Výživové hodnoty na 1 porci:

Kcal: 206, bílkoviny: 4,8g, sacharidy: 22,1g, z toho cukry: 18,8g, tuky: 9,6g, z toho nasycené: 3,2g