Salát s marinovanou červenou řepou, kozím sýrem a karamelizovanými ořechy

Přípravu tohoto salátu je potřeba trochu naplánovat a řepu si naložit nejlépe den předem. Pak už je to ale hračka a výsledek je nejen chuťově vyvedený, ale i hezký na pohled. A díky použitým ingrediencím i zdravý - když pominu vlákninu, tak v něm je spousta antioxidantů z řepy, mrkve i zeleného lupení, hořčiny z rukoly, které podporují produkci žluči a napomáhají tak trávení, chlorofyl, vícenenasycené mastné kyseliny včetně omega-3 z vlašských ořechů, a pokud použijete umeocet, tak ten podle popisu aspiruje na další superpotravinu (posílení imunity, vysoký obsah enzymů, dobře vstřebatelných minerálních látek ap.) - více už brzy v samostatném článku.

Potřebujeme (na 5 porcí):
  • středně velkou bulvu červené řepy (cca 300g, resp. podle chuti)
  • 30g olivového oleje (3 lžíce)
  • 20g (lžíci) tekutějšího medu nebo javorového sirupu
  • asi 20 ml (2 lžíce) umeocta (používám tento) - lze nahradit citronovou šťávou nebo jablečným octem a solí podle chuti
  • drcená semínka fenyklu
  • čerstvý tymián
  • 300g mrkve
  • větší hrst směsi listových salátů, celkem asi 120-150g, já jsem použila směs baby špenátu a rukoly
  • 50g vlašských ořechů
  • 15g (lžíci) cukru
  • 100g čerstvého kozího sýra (např. Fromage au Lait de Chevre, Lidl) - lze nahradit i fetou, balkánským sýrem ap.
Postup:
  1. Připravíme si marinádu: olej, med a umeocet promícháme dohladka.
  2. Řepu oloupeme (doporučuji latexové rukavice) a nakrájíme na plátky, jejichž sílu volíme podle toho, zda mají být spíš šťavnaté (asi 1cm), nebo křupavé (asi 3mm).
  3. Plátky řepy naložíme do marinády tak, aby jednotlivé kousky byly hezky obalené (uvedené množství by s přehledem mělo stačit) a v přikryté misce, případně pevném igelitovém pytlíku necháme v chladu marinovat, ideálně přes noc.
  4. Předehřejeme troubu na cca 120-150°C (čím slabší plátky, tím nižší teplota).
  5. Oloupeme mrkev. Asi z poloviny uděláme slabé nudličky ("slámu"), nejlépe na struhadle na julienne, druhou půlku naloupeme škrabkou na brambory na slabé plátky.  
  6. Z řepy slijeme marinádu (tu později použijeme jako zálivku na salát) a plátky rozložíme na plech vystlaný pečícím papírem či fólií. Posypeme drceným fenyklem a tymiánem a pečeme přibližně 30 minut až hodinu (podle síly plátků a teploty trouby). 
  7. Mrkvovou slámu promícháme s trochou oleje a asi v půlce pečení přidáme do trouby k řepě.
  8. Vlašské ořechy nasekáme na větší kusy, v silnostěnném kastrolu zasypeme cukrem a na mírném ohni mícháme - cukr se rozpustí a začne se postupně nachytávat na ořechy. Nakonec bude veškerá cukrová hmota nabalená na ořeších, ale bude to tak 10 minut trvat. Nedoporučuji zvyšovat příkon tepla, aby se cukr nepřepálil. 
  9. Omyjeme a osušíme salát, větší listy natrháme na menší kousky. Ochutnáme marinádu z řepy a případně ji dochutíme. (Řepa přes noc pustí šťávu, takže objem tekutiny bude větší. Jako zálivka na salát bude nejspíš stačit jen část. Zbytek ale doporučuju uchovat, případně vypít.) 
  10. Zelený salát promícháme s plátky mrkve a marinádou a rozložíme na talíře. Navrch naaranžujeme kousky řepy a mrkvovou slámu, posypeme rozdrobeným sýrem a ořechy a podáváme.

Výživové hodnoty v jedné porci :

Kcal: 230, bílkoviny: 5,8g, sacharidy: 18,7g, z toho cukry: 14,7 tuky: 14,6g.

Poznámka: Mrkvová "sláma" je v salátu hlavně kvůli ozdobě. V troubě je na ni potřeba dávat pozor, protože má tendenci se zničehonic připálit. Klidně ji můžete vynechat a buď všechnu mrkev použít jako syrové plátky, případně snížit její množství.

A ořechy taky mohou být jen krátce nasucho opražené, případně použité jen tak.