Úvodní stránka » RECEPTY » Salát z černé čočky beluga s mangovou zálivkou

Salát z černé čočky beluga s mangovou zálivkou

Tenhle salát jsem poskládala na základě salátu z černé čočky s kari zálivkou (moc dobrého), který jsem měla v restauraci Zas a znova. Ale z toho původního tam zůstala právě jen čočka a barva zálivky. Mango, červená cibule, kešu a koriandr mi jako ingredience naskočily hned, s měkkým kozím sýrem jsem si nebyla úplně jistá, ale nakonec tu funguje skvěle, ale určitě by šel nahradit i fetou nebo nějakým čerstvým kravským nebo ovčím sýrem.  Černá čočka je prima hlavně do salátů - když si člověk při vaření ohlídá čas, tak hezky drží tvar, barvu i slupičku (na rozdíl třeba od té klasické hnědé), takže v salátu vypadá moc pěkně. A luštěninových salátů, respektive luštěnin vůbec, není nikdy dost. Jednak kvůli tomu, že jsou (celkem) dobrým zdrojem bílkovin (i když bílkoviny v luštěninách nemají úplně dobře vybalancovaný poměr aminokyselin a je dobré je kombinovat buď s obilninami, nebo s nějakou bílkovinou živočišného původu). A pak taky proto, že obsahují vlákninu, která ve střevě slouží jako potrava pro ty správné bakterie. Kdo má s trávením luštěnin problém, tak zrovna černá čočka by měla patřit k těm méně problémovým, a stravitelnost můžeme ještě podpořit tak, že je předem na pár hodin namočíme (vodu bych několikrát vyměnila) a při vaření přidáme třeba saturejku (zrovna tuhle zimu jsem si ověřila, že snese i docela velké mrazy) a/nebo lžičku jedlé sody. Namočenou belugu je ale potřeba vařit asi kjen 5, maximálně 7 minut. nenamočené by mělo stačit něco kolem deseti.   

Salát je rychlý na přípravu, jediné zdržení představuje preparace manga. To si ale buď můžete připravit předem, nebo, což doporučuju, zapojit do jeho zpracování dalšího člena rodiny. Z většího manga bude cca 500g dužiny - pevnější kousky nechte na přimíchání do salátu, měkčí části a okrojky použijte na zálivku - ideálně v poměru půl na půl.

Potřebujeme (na cca 6 porcí):

  • 300g čočky beluga (prodává například DM drogerie, CountryLife, ale i Rohlík nebo TESCO)
  • větší červená cibule (cca 100g), oloupaná, rozkrojená na 8 měsíčků, a ty pak napříč na kousky
  • 30g oleje neutrální chuti (třeba řepkového nebo, máte-li, tak avokádového)
  • 1 velké, pěkně zralé mango, oloupané a zbavené pecky (cca 500g)
  • 100g kešu oříšků, nahrubo posekaných, případně lehce nasucho opražených
  • asi 50g semínek z granátového jablka na ozdobu (nepovinná ingredience)
  • 200g čerstvého kozího sýra (já používám Chevretine Petit Chevre Doux z Lidlu)
  • hrst čerstvého koriandru 
  • sůl, čerstvě mletý barevný pepř a citron k dotažení zálivky

Postup:

  1. Čočku propláchneme studenou vodou a buď necháme přes noc namáčet, nebo rovnou přelijeme vroucí vodou, lehce osolíme a vaříme na skus: namočené bude stačit cca 5-7 minut, bez namáčení asi 10 minut. Čočka by se neměla rozvařit, ale když neuhlídáme čas, bude salát jen prostě o trochu míň fotogenický :) 
  2. Hotovou čočku scedíme a přesypeme do mísy. Hned k horké přimícháme cibuli a olej a necháme trochu vychladnout.
  3. Na zálivku dohladka vymixujeme 250g manga a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
  4. K čočkovému základu přimícháme na kousky nakrájených zbylých 250g manga, koriandr, půlku kešu oříšků a smícháme se zálivkou.
  5. Salát servírujeme ozdobený kousky kozího sýra a posypaný zbylými kešu oříšky, koriandrem a semínky granátového jablka.
  6. Salát vydrží v lednici až 3 dny, a trochu odleželý je skoro ještě lepší než čerstvý.  

Výživové hodnoty na 1 porci (z šesti):

Kcal: 447, bílkoviny: 21g, sacharidy: 43g, z toho cukry: 15g, tuky:20g, vláknina: 11g