Úvodní stránka » RECEPTY » Salát z cukrového hrášku a sušených meruněk

Salát z cukrového hrášku a sušených meruněk

Přiznám se bez mučení - tenhle salát vznikl jako přímý důsledek malého polního pychu během výletu na kole. Cestou domů jsem přemýšlela, s čím sladké a křehké hráškové lusky zkombinovat, a tady vám předkládám výsledek. Salát je hotový v pár minutách a je mic dobrý jen tak, ale dovedu si ho představit i třeba jako přílohu ke grilovaným krůtím prsům se sezamovou krustičkou nebo třeba šťavnatým steakům z vepřové panenky. 

A cukrový hrášek je samozřejmě možné (eliminace případných výčitek svědomí) koupit, případně vypěstovat doma.

Ještě k cukrovému hrášku (anglicky snowpeas, ale i mangetout, což je z francouzštiny a znamená to, že se může sníst celý). Existue speciální odrůda hrách cukrový, u kterého předpoládám, že se vůbec nevytvoří ta vnitřní pevná blána ve slupce a zrníčka zůstanu drobná. Ale použít se dají i mladé lusky normálního hrachu setého (můj případ :)), který se pěstuje mnohem častěji. Tady je jen potřeba trhat hodně mladé, ještě placaté lusky, které proti světlu prosvítají. U těch ani není potřeba odstraňovat to vlákno ve hřbetu, protože v této fázi růstu ještě nestačilo ztuhnout. 

Meruňky můžete použít v kvalitě bio, tj. nesířené - ty jsou hnědé a tužší. Nebála bych se ale ani těch sířených, které je ovšem potřeba pořádně propláchnout horkou vodou. Já používám sušené meruňky od firmy Diana, Svět oříšků, které před Vánocemi vyhrály v testování iDnes.

 Potřebujeme (na 2 porce):

  • 40g sušených meruněk 
  • 100g lusků cukrového hrášku
  • pár listů ledového salátu
  • 10g sezamovéh oleje
  • 20g javorového sirupu, medu nebo agáve
  • špetku soli
  • citronovou šťávu podle chuti
  • Černý a bílý sezam, celkem asi 5g

Postup:

  1. Celé meruňky přelijeme vroucí vodou, promícháme, vodu slijeme, zalijeme novou dávkou a necháme chvilku stát.
  2. Z lusků odstraníme zbytky stopky, opláchneme a našikmo překrájíme.
  3. Listy ledového salátu natrháme na malé kousky.
  4. Slijeme vodu z meruněk a nakrájíme je na menší kousky.
  5. Na zálivku promícháme olej, javorový sirup, trošku soli a citronovou šťávu.
  6. Smícháme hrášek, salát, kousky meruněk a část sezamových semínek a promícháme se zálivkou.
  7. Servírujeme posypané zbylým sezamem a pár kousky sušených meruněk.

Výživové hodnoty na 1 porci ze dvou:

Kcal: 176, bílkoviny: 3,3g, sacharidy: 25g, z toho cukry: 15,4g, tuky: 6,8g.