Salát z pečeného květáku s cizrnou

(podle JezteČesky)

Ideální způsob, jak si privátně využít zbylý květák (v testovacím modu jsem si udělala jednu porci a byla jsem ráda, že se s nikým nemusím dělit), ale z celé hlávky to vyjde tak na tři porce a s kouskem bagetky a sýra vedle to je rychlá a efektní večeře a estetický dojem 1*.

 

Potřebujeme (na 1 porci):

  • 200g vařeného květáku (stačí jen lehce povařený, ještě půjde do trouby)
  • 100g vařené cizrny (stačí cizrna z plechovky, propláchnutá)
  • 25g středně prorostlé sušené šunky (tak 1:1)
  • 50-100g červené papriky (nejlépe kapie)
  • Sůl, pepř, zelenou petrželku podle chuti , evt. citronovou šťávu na zakápnutí

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Papriku očistíme a nakrájíme na větší kusy.
  3. Šunku natrháme taky na větší kusy.
  4. Květákové růžičky, papriku, cizrnu a šunku promícháme a dáme na cca 15-20 minut do trouby. Jak se v průběhu pečení bude ze šunky vypékat tuk, tak směs párkrát promícháme, aby se kousky zeleniny tukem hezky obalily.
  5. Když květák začne mírně zlátnout, máme hotovo.
  6. Výsledek jen promícháme s petrželkou a evt. dochutíme solí, pepřem nebo zastříkneme citronem. 

Výživové hodnoty na 1 porci:

Kcal: 314, bílkoviny: 15,3g, sacharidy: 25,8g, z toho cukry: 4,9g, tuky: 15g, z toho nasycené mastné kyseliny: 11g - ty jsou z toho tučného od šunky, ale je to cena za to, že to je tak dobré :( .