Salát z řapíkatého celeru
Řapíkatý celer podporuje činnost ledvin a snižuje krevní tlak. Také napomáhá odbourat stres a uklidňuje nervy. Na rozdíl od minulosti už se teď dá běžně koupit, ale stejně ho mnozí asi znají hlavně jako tu ozdobu, která trčí z Bloody Mary. Řapíkatý celer se dá přidávat do vývaru a nejrůznějších dlouho dušených jídel, použít se dá ale i syrový, servírovaný třeba s různými dipy nebo v salátech. Při nákupu je potřeba zaměřit se hlavně na zbylé lístky - měly by působit čerstvě, neovadle. A řapíky musí být pevné, ne gumově pružné. Pro zpracování do salátu je dobré z jednotlivých řapíků stáhnout vlákna vedoucí po povrchu. Někdo řapíky za tímto účelem loupá škrabkou, to mi ale přijde zbytečné - když se u konce příčně nakrojí, stačí vždy pár vláken chytit mezi palec a ostří nože a sloupnout je.
Potřebujeme (na cca 6 porcí):
- 40g chia semínek
- 400ml kokosového mléka Alpro (případně obyčejného mléka nebo vody)
- 50g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
- 50g sušených brusinek
- 400g řapíkatého celeru (cca 1 balení)
- 400g jablek, přednostně s červenou slupkou
- 500g jogurtu (např. Hollandia)
- 50g javorového sirupu
- cca 10g mleté skořice
- citronová šťáva
Postup:
- Ořechy a brusinky zalijeme teplejší vodou a necháme stát.
- Chia semínka rozmícháme v kokosovém mléce.
- Celer očistíme, pokud možno zbavíme všech vláken a nakrájíme na měsíčky cca 2-3 mm. Použijeme i lístky - část jich nasekáme, část odložíme na ozdobu.
- Jablka i se slupkou nakrájíme na menší kousky a zakápneme citronem.
- Scedíme ořechy a brusinky, a všechny ingredience smícháme dohromady, případně ještě dochutíme trochou citronové šťávy a dáme do chladu odležet.
Výživové hodnoty na 1 porci ze 6:
Kcal: 253, bílkoviny: 6,6g, sacharidy: 30g, z toho cukry: 22,4g, tuky: 11,6g.