Sekaná

Nikdy jsem neměla důvěru ke kupovanému mletému masu, hlavně k tomu balenému. Nejlepší je semlít si maso doma (já mám třeba tenhle nástavec na KitchenAid), ale ne každý má mlýnek k dispozici. V takovém případě je rozumné koupit si kus masa v řeznictví a nechat si ho umlít tam. Je ale potřeba pár věcí ohlídat (čistotu mlýnku, výslednou hmotnost masa ... viz třeba tady). Jakmile ale máme kvalitní mleté maso, dá se použít na mnoho způsobů - například na domácí sekanou. Podle tohoto receptu vznikne jídlo bohaté na bílkoviny, s minimem tuku, šťavnaté a voňavé. A kdo si dá práci s balením do plátků sušené šunky, získá body navíc i za estetický dojem.

Potřebujeme (na cca kilo sekané):

  • 400 g libového hovězího masa (já jsem měla předem namíchanou docela libovou směs na guláš - roštěnou, kližku, karabáček a vykostěný krk)
  • 400g králičího nebo krůtího masa
  • 90g tmavé bagety (například celozrnné špaldové) 
  • 40g česneku (nebo podle chuti)
  • 100g cibule
  • 2 vejce
  • 15g řepkového nebo olivového oleje
  • 5g soli
  • Čerstvě mletý pepř
  • Lžičku odrhnutých lístků čerstvého tymiánu 
  • Další koření podle chuti (použila jsem směs Frýdečanka
  • 150g prorostlejší sušené šunky, jemně krájené (například Schwarzwaldská šunka, Lidl)

Postup:

  1. Veškerou cibuli a polovinu česneku nakrájíme nadrobno a na oleji restujeme do změknutí. Necháme vychladnout.
  2. Oba druhy masa nakrájíme na malé kousky vhodné do konkrétního mlýnku (případné viditelné kousky tuku odstraníme), promícháme se solí a dvakrát po sobě pomeleme na nástavci s většími oky. Pokud máme maso již umleté z obchodu, tak ho jenom osolíme.
  3. Bagetu nakrájíme na kousky a ve větší misce zalijeme vodou. Občas promíchneme, aby se všechny kousky hezky nacucaly a změkla i kůrka. Bude to trvat cca 10 minut. Potom scedíme a větší část vody vymačkáme. Vzniklá hmota by měla mít konzistenci asi jako těsto na houskové knedlíky.
  4. Předehřejeme troubu na 200°C.
  5. Maso smícháme s namočenou bagetou, vejci, veškerým kořením a vychladlou cibulkou s česnekem. 
  6. Syrovou část česneku prolisujeme a rovněž vmícháme do masové hmoty. Dobře propracujeme, aby se všechny ingredience hezky propojily. Těsto by mělo být mírně lepkavé a víceméně držet při sobě. Pokud bude příliš hutné, přidáme trochu bílku nebo vody. Bude-li příliš řídké, zahustíme trochu strouhanky.
  7. Menší hluboký pekáček buď vyložíme nepřilnavou pečicí fólií, případně lehce vymažeme olejem.
  8. Z masové hmoty vytvarujeme tři menší šišky o průměru cca 8cm. Šunku rozdělíme na tři díly a šišky do ní zabalíme. Vložíme do pekáčku tak, aby mezi šiškami zůstaly rozestupy.
  9. Pečeme přibližně 45-50 minut. Ke konci pečení evt. přikryjeme pečicí fólií nebo alobalem, aby se šunka nepřipálila. Sekaná při pečení pustí trochu šťávy. Půjde-li nabrat, tak s ní jednotlivé šišky párkrát potřeme. Pokud bude šťávy málo, můžeme povrch potřít trochou oleje. 
  10. Sekanou vyndáme z pekáčku a do něj nalijeme trochu vroucí vody. Mícháme, aby se připečená vrstva rozpustila a vznikla šťáva. Tu podle chuti dosolíme a zahustíme kouskem másla.
  11.  Servírujeme nejlépe ihned, třeba s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 193, bílkoviny: 23g, sacharidy: 6,9g, z toho cukry: 1g, tuky: 7,5g, z toho nasycené MK: 1,6g