Semínkové placičky se sýrem 

Semínka spojená sýrem, dochucená jen trochou soli a čerstvým česnekem. Upečené placičky jsou lehké, a tudíž energeticky nenáročné - chuť na něco slaného dobrého pár kousků spolehlivě uspokojí.

V receptu je použito šest různých druhů semínek. Je dobré namíchat co nejvíc druhů, ale důležité je dodržet jejich celkové množství, což je 300 gramů, a určitě použít chia a lněné, protože ta namočením vytvoří gel, který, společně se sýrem, placičky udrží pohromadě. Jednotlivá semínka mají různý obsah esenciálních vícenenasycených mastných kyselin  Jejich výsledný poměr v placičkách je asi 1:1,5 ve prospěch omega 3. Lidský organismus pro svoje správné fungování potřebuje jak omega 3, tak i omega 6 - jejich poměr ve stravě by ale měl být maximálně 5:1 ve prospěch omega 6 - ovšem čím míň omega 6, tím lépe - přemíra omega 6 má totiž prozánětlivý vliv na organismus. A například průměrný americký strávník má tento poměr až 30:1, zatímco naši dávní předkové měli údajně 1:1.  Z použitých semínek jsou z pohledu poměru omega 3 : omega 6 nejdůležitější chia  a lněná semínka: oba druhy obsahují 3-4krát více omega 3 než omega 6. Všechny ostatní obvyklé druhy semen a ořechů mají vyšší obsah omega 6. Důležitý je ale fakt, že biologická využitelnost těchto nenasycených mastných kyselin se liší podle jejich zdroje - a zatímco z živočišných zdrojů (hlavně tučné mořské ryby) je využití 100%, z rostlinných jen mezi 10-30%. Takže vegetariáni, kteří odmítají i rybí tuk v kapslích, by se na chia a lněná semínka měli ve svém jídelníčku vědomě zaměřit.

Potřebujeme (na cca 120 malých placiček):

  • 50g slunečnicových semínek
  • 50g dýňových semínek
  • 50g sezamových semínek (přednostně neloupaných)
  • 50g mletého lněného semínka
  • 50g chia semínek
  • 50g konopného semínka
  • 150g strouhaného sýra (použila jsem Madeland 20% t.v.s)
  • 40g česneku, prolisovaného
  • sůl podle chuti, cca 4-5g

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C. Dva plechy vyložíme pečicí fólií nebo papírem.
  2. Všechna semínka namočíme zhruba na 15 minut do 300ml teplé vody.
  3. Vzniklou hustou, ne moc soudržnou semínkovou směs smícháme s prolisovaným česnekem, najemno postrouhaným sýrem a solí.
  4. Lžičkou odkrajujeme kousky těsta, které rovnoměrně rozložíme na dva plechy. Z uvedené dávky by mělo vzniknout cca 120 malých hromádek. Ty potom navlhčenými prsty zformujeme do placiček o výšce asi 5mm.
  5. Pečeme při 180°C přibližně 30 minut.
  6. Vychladlé placičky jsou krásně křupavé. Ve vzduchotěsné krabici vydrží bez úhony minimálně týden - zmizí ale pravděpodobně mnohem dřív. Dobrou chuť!

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 516, bílkoviny: 27,2g, sacharidy: 12,7g, z toho cukry: 0,7g, tuky: 36,9g, z toho nasycené MK:7,2g

Výživové hodnoty na placičku (ze 120):

Kcal: 18, bílkoviny: 1,0g, sacharidy: 0,4g, z toho cukry: 0,02g, tuky: 1,3g, z toho nasycené MK: 0,3g