Úvodní stránka » RECEPTY » Sezamové sušenky

Sezamové sušenky

Jedny čokoládové popraskané sušenky už tady na webu mám, tyhle jsou ale jiné - jako tuk je v těstě použitá pasta tahini, neboli pomalu rozemletý sezam, a sezamem jsou navíc štědře posypané. Původní recept pochází z jedné skvělé knížky o čokoládě, kterou jsem překládala (vyjde v nakladatelství ANAG asi v květnu); protože jsem ale nepoužila raw kakao, které je ve srovnání s tím klasickým holandským kyselejší, mohla jsem do těsta použít mnohem míň cukru. Těsto na sušenky je lepkavé a nejlepší je propracovat ho rukama; naštěstí je moc dobré i zasyrova, takže tmavě hnědé dlaně si člověk prostě může olízat.

Sušenky jsou obalené řádnou porcí sezamových semínek - aby semínka dobře držela, je nejlepší každou sušenku (ještě ve stadiu kuličky) napíchnout na špejli nebo vidličku, nejdřív omočit v bílku a pak v semínkách. Tenhle proces je ale docela zdlouhavý, takže kdo bude pospíchat, může sezamová semínka přimíchat rovnou do těsta, a sušenky buď nechat jen tak, anebo je obalit slabou vrstvou moučkového cukru, aby se zachoval ten popraskaný efekt. Já jsem zkoušela obě varianty, a sušenky se sezamem na povrchu mi přišly chuťově mnohem lepší. Kdo by chtěl sušenky upéct ve veganské verzi, může namísto jogurtu použít 20g mletého chia nebo lněného semínka předem namočeného v 80g vody.

Ovesnou mouku si vyrábím z ovesných vloček, které rozmixuju v mixéru (je potřeba trochu výkonnější, používám NutriBullet). Když použijete bezlepkové ovesné vločky, budou sušenky přirozeně bezlepkové. Cizrnová mouka je běžně k dostání v obchodech se zdravou výživou, sušenky ale můžete udělat jen z té ovesné (pak jí bude potřeba 150g), nebo se cizrnové naopak dá použít i víc, třeba v poměru 1:1.

Potřebujeme (na cca 70 sušenek):

  • 115g ovesné mouky 
  • 35g cizrnové mouky
  • 140g čekankového sirupu, případně javorového sirupu nebo řidšího medu
  • 160g tahini
  • lžičku vanilkového extraktu
  • 10g jedlé sody
  • 100g hustého skyru (případně mletá chia či lněná semínka předem namočená v 80g vody)
  • lžičku mleté skořice (nejlépe cejlonské)
  • 60g nepřislazovaného kakaového prášku
  • špetku soli
  • 1 bílek
  • 100g bílých sezamových semínek

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 170°C.
  2. V míse dobře promícháme ovesnou a cizrnovou mouku, sodu, kakao, sůl a skořici.
  3. Nejlépe v robotu vyšleháme tahini s čekankou a vanilkovým extraktem, do vzniklé homogenní hmoty přimícháme skyr.
  4. Tekutou hmotu vlijeme do mísy k suchým ingrediencím a dobře promícháme, minimálně ke konci to půjde nejlíp rukama. Vzniknout by mělo tužší, ale dost lepkavé těsto. To dáme na zhruba čtvrt hodiny odležet do chladu.
  5. Z odleženého těsta odkrajujeme lžičkou menší kousky (o váze cca 10g) a tvarujeme z nich kuličky (o velikosti malého vlašského ořechu). Těsto se bude asi trochu lepit, je dobré si průběžně navlhčovat, případně i čistit dlaně. Hotové kuličky klademe v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem nebo fólií. Z uvedeného množství surovin by mělo vyjít cca 70 kousků, které se vejdou na 2 plechy.
  6. Sezamová semínka nasypeme do menší misky. každou kuličku nejdřív namočíme v bílku, pak obalíme v sezamu a vrátíme na plech.
  7. Pečeme v předehřáté troubě 5 minut, pak plechy vytáhneme a kuličky (které díky sodě trochu nakynuly) trochu smáčkneme, čímž vznikne ten popraskaný efekt.
  8. Plechy prohodíme (horní dolů a spodní nahoru) a ještě i otočíme předem dozadu, aby se sušenky propekly rovnoměrně, a vrátíme do trouby na dalších 5 minut. Hotové sušenky by měly uvnitř zůstat vláčné.

Přibližné výživové hodnoty na 1 sušenku (z celkových 70):

Kcal: 45, bílkoviny: 1,7g, sacharidy: 2,2g, z toho cukry: 0,3g, tuky: 2,7g, vláknina: 2,5g