OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » Nové příspěvky » Slané muffiny se špenátem, sušenými rajčaty a fetou

Slané muffiny se špenátem, sušenými rajčaty a fetou

IMG_8012.jpgJak je zjevné z názvu, tenhle recept je variací na slaný závin se stejnou náplní. S muffiny je sice trochu víc práce, jsou ale praktičtější, protože jsou hezky kompaktní a velikost mají tak akorát na malý hlad. Na rozdíl od závinu do nich používám zmrazený listový špenát a kupovaná sušená rajčata v oleji, s náplní se ale samozřejmě dá různě experimentovat. 

Listové těsto v receptu z výživového pohledu samozřejmě není žádná hitparáda, na druhou stranu je ale použito celkem střídmě a většinu muffinu představuje zelenina, díky níž tu je i nezanedbatelná porce vlákniny. A těch 2,3g cukru v jednom kousku pochází přirozenou cestou z cibule.

Potřebujeme (na 12 standardně velkých muffinů:

  • 75g okapaných sušených rajčat v oleji, cca 10-12ks, nakrájených či nastříhaných na menší kousky
  • 10g olivového nebo zastudena lisovaného řepkového oleje
  • 2 středně velké cibule (asi 150g), oloupané a nakrájené na kostičky
  • 230g balení rozváleného listového těsta 
  • 130g  fety (třeba Eridanous, LIDL), nakrájené na malé kostičky
  • 600g zmrazeného listového špenátu, předem povoleného
  • Cca 25g česneku (4-5 stroužků)
  • Asi 10g strouhaného parmazánu nebo sýra grana padano
  • 12 papírových košíčků na muffiny (průměr dna 5 cm)

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 210°C.
  2. Ze změklého špenátu vymačkáme co nejvíc vody a nůžkami ho přestříháme na menší kousky.  
  3. Cibuli orestujeme na oleji; když lehce zezlátne, vsypeme k ní špenát, promícháme a prohřejeme. Potom vypneme plotýnku a ke špenátu přidáme fetu, kousky rajčat a prolisovaný česnek, a zase promícháme, aby vznikla homogenní směs.
  4. Listové těsto rozvineme a včetně papíru rozstříháme na 12 stejných kousků. 
  5. Formičky/plech na pečení muffinů vyložíme papírovými košíčky. Do každé muffinové prohlubně pak vmáčkneme jeden kousek listového těsta (už bez papíru). Tohle je ta časově nejnáročnější operace - papírový košíček by měl být těstem vyložený celý, evt. s trochu vyčnívajícími rohy. Mně se osvědčuje odstřihnout z každého obdélníku asi čtvrtinu, zbytek trochu roztáhnout tak, aby vzniklý pruh vyplnil převážnou část košíčku, a zbylou částí, ještě rozpůlenou, pak „zalepit" zbývající místo na stěnách košíčku. Těsto je naštěstí tvárné, takže tenhle postup docela funguje.
  6. Těstem vyložené košíčky pak rovnoměrně naplníme připravenou špenátovou náplní, na 12 kousků množství tak akorát vyjde.
  7. Hotové ještě svrchu poprášíme parmazánem a dáme péct do rozpálené trouby na zhruba 25 minut; přesná doba pečení ale závisí na konkrétní troubě, ke konci už je potřeba muffiny hlídat, měly by být upečené dozlatova.

Výživové hodnoty na 1 muffin (ze dvanácti):

Kcal: 148, bílkoviny: 5,2g, sacharidy: 9,8g, z toho cukry: 2,3g, tuky: 9,4g, z toho nasycené MK: 4,7g, vláknina 2g