Slaný koláč s hruškami a gorgonzolou

Tenhle koláč peču už léta. Je jednoduchý a kombinace hrušek, modrého sýra a pepře je chuťově velmi vydařená. Je celkem rychle hotový, jedinou práci představuje loupání hrušek. Koláč je nejlepší jíst ještě teplý. Použité listové těsto sice není žádný dietní hit, ale pokud koláč rozdělíme na cca 10 porcí, tak ho na jednu vyjde asi 25g, což představuje asi 10g sacharidů a 6g tuku. Stejně tak gorgonzola - jde o celkem tučný sýr, ale má opravdu výraznou chuť a 120g na celý koláč je taky únosné. Nicméně stejně jde spíš o chuťovku, kterou bychom si měli dopřávat spíš v menším množství a jen občas.

Potřebujeme (na 1 plech):

  • 800 g hrušek, 
  • 120g gorgonzoly piccante, třeba Gorgonzola Lovilio DOP)
  • Balení vyváleného listového těsta 275g
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Sladkou papriku
  • 25g slunečnicových semínek

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Hrušky oloupeme, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme na měsíčky (z hrušky střední velikosti by jich mělo vyjít 8-12) 
  3. Měsíčky hrušek vyskládáme na plech vyložený nepřilnavou pečicí fólií, případně pečicím papírem, a pečeme přibližně 15 minut, dokud se na povrchu nezatáhnou a lehce nezměknou. Necháme vychladnout. Troubu nevypínáme a udržujeme na teplotě 200°C.
  4. Listové těsto rozvineme a trochu ho vytaháme do stran, aby pokrylo celý plech (o standardní velikosti). Na mnoha místech ho propícháme vidličkou (jinak se při pečení nafoukne do obrovského polštáře) a necháme mírně propéct, přibližně 5-7 minut.  
  5. Zatímco se peče těsto, nastrouháme nahrubo gorgonzolu. Celkem se lepí - lépe se strouhá trochu podchlazená (můžeme ji tak na 20 minut dát předem vychladit do mrazničky).
  6. Na teplé předpečené těsto rovnoměrně rozložíme hrušky, trochu je posolíme (zbytek obstará sůl ze sýra), připepříme, posypeme sladkou paprikou, gorgonzolou a nakonec slunečnicovými semínky.   
  7. Teplotu v troubě stáhneme na 190°C a pečeme asi 25 minut, dokud se sýr nerozteče a okraje těsa nezezlátnou.

Výživové hodnoty na 1 porci (z deseti) :

Kcal: 204, bílkoviny: 4,9g, sacharidy: 19,6g, z toho cukry: 7,3g, tuky: 11,2g, z toho nasycené MK: 6,2g