Slaný závin se špenátem, sušenými rajčaty a fetou

Na tenhle závin jsem použila kupované listové těsto. Je to rozhodně pohodlnější i rychlejší než si ho vyrábět doma. Na druhou stranu je ale jasné, že domácí varianta by byla „čistší". Listová těsta na trhu už sice podle dTestu 11/2014 neobsahují žádné transmastné kyseliny (s výjimkou těsta od firmy Sláma a Nowaco - Dobroty babičky Kláry), ovšem co se týče použitého tuku, tak namísto původního másla nebo sádla jsou v nich použity rostlinné tuky a oleje, a v některých těstech jsou přidané i konzervační látky. Ale pokud si závin rozdělíte na čtyři porce a nebudete ho péct dvakrát týdně, můžete zůstat v klidu. Navíc obsahuje celkem dost zeleniny, a jako nejvhodnější přílohu k němu bych doporučila zeleninový salát (a případně skleničku bílého vína). Podle dTestu jsou lepší těsta chlazená, a pohodlnější (i když dražší) je koupit těsto už rozválené. Do závinu jsem použila doma sušená cherry rajčátka (můžete si je připravit předem a skladovat v lednici) a čerstvý špenát; budete-li mít naspěch, můžete se uchýlit ke kupovaným sušeným rajčatům (budou-li v oleji, nechte je okapat, pokud budou suchá, krátceje namočte v teplé vodě) a zmrazenému listovému špenátu - v tom případě ho rychle tepelně upravte na trošce orestované cibulky, a vodu, kterou pustí, buď nechte odpařit nebo prostě vymačkejte (což je ta lepší varianta - jednak je to rychlejší, a taky špenát dlouhou tepelnou úpravou neztratí barvu). Namísto fety se dá použít i balkánský sýr. Oba jsou dost slané, takže náplň už není potřeba dále přisolovat. A kdo chce, může přidat ještě krátce podušené žampiony nebo nahrubo posekané vlašské ořechy.

Potřebujeme (na 1 závin, cca 4 porce):

  • 350g cherry rajčátek
  • Trochu olivového oleje a balzamikového octa
  • Špetku soli a cukru
  • Čerstvý rozmarýn a tymián, případně provensálské koření
  • 230g listového těsta 
  • 130g  fety (třeba Eridanous, LIDL), nakrájené na malé kostičky
  • 250g čerstvého špenátu, ideálně baby lístků v biokvalitě. Z velkých listů je dobré odstranit ty nejtlustší řapíky.
  • Cca 25g česneku (4-5 stroužků)
  • 1 žloutek
  • Asi 5g sezamových semínek

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 150°C.
  2. Rajčátka rozkrojíme naplocho na polovinu, rozložíme na plech řeznou stranou nahoru, zastříkneme olejem a balzamikem, posypeme solí a cukrem (zvýrazní chuť) a kořením. Sušíme asi 2 hodiny - rajčátka by měla zůstat ještě trochu vláčná. 
  3. Jakmile máme hotová rajčátka, zvýšíme teplotu v troubě na 210 °C a připravíme závin:
  4. Těsto rozválíme do obdélníku cca 25 * 35 cm, rozválené jen rozvineme. 
  5. Špenát pořádně omyjeme a ve větší míse či kastrolu zalijeme větším množstvím vroucí vody. Ihned scedíme a propláchneme studenou. Takto špenát zavadne, ale neztratí barvu. Vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme (lépe nastříháme) na menší kousky.
  6. V míse smícháme špenát, fetu, rajčátka a prolisovaný česnek. Z takto vzniklé náplně vytvoříme uprostřed těsta širší pruh a přeložíme přes něj volné kraje. Oba konce zamáčkneme a zastrčíme dospodu (prostě štrůdl!).
  7. Hotový závin potřeme žloutkem a posypeme sezamem.
  8. Pečeme asi 20 minut - pokud závin zezlátne dříve, překryjeme ho papírem na pečení nebo alobalem.
  9. Závin je nejlepší teplý, hned po vytažení z trouby. Lépe se ovšem krájí až po vychladnutí.

Výživové hodnoty na 1 porci (ze čtyř, po cca 150g) :

Kcal: 366, bílkoviny: 12,34,9g, sacharidy: 25,4g, z toho cukry: 3,6g, tuky: 16,2g, z toho nasycené MK: 12,2g

Poznámka: Většina balených těst váží víc než mých 230 g. Zbylý pruh můžete potřít zbylým žloutkem, posypat trochou skořicového cukru a péct klidně na stejném plechu jako štrůdl. Ovšem tyhle sladké tyčinky budou hotové za necelých deset minut, je potřeba je pohlídat.