Špagetová dýně se salátem, avokádovou salsou a kozím sýrem

Špagetová dýně (anglicky spaghetti squash nebo přímo vegetable spaghetti) se po upečení, případně uvaření (což je v případě větších plodů poněkud nepraktické, protože je potřeba je vařit vcelku, tudíž dlouho) buď sama rozpadne, nebo se z ní vidličkou dají odtrhávat silnější vlákna, která opravdu trochu připomínají špagety. Ve srovnání s nimi mají ale samozřejmě jinou konzistenci, chuť i výživové hodnoty (na 100g syrové dužiny cca 31kcal, 2,5g sacharidů a 0,6g bílkovin, výraznější obsah vitaminů B3, B5 a B6 plus hořčík a mangan). Dýňové "špagety" se dají použít nasladko (do koláčů nebo třeba upečené s medem, ořechy a máslem) i naslano. A slupka menších, cca půlkilových dýní se dá efektně využít jako servírovací miska. Jako v případě tohoto receptu.

Potřebujeme (na 4 porce):

  • 1 větší nebo dvě menší špagetové dýně, celkem asi 1.000g
  • 15g olivového oleje na potření dýně
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 300g červeného zelí, nakrájeného na jemné nudličky
  • 50g jarní cibulky (zelená část), nastříhané/nakrájené na slabá kolečka
  • 1 menší červenou papriku (100g), nakrájená na drobné kostičky
  • 75g mražené kukuřice, povolené
  • 150g vařené cizrny (buď z plechovky, nebo cca 50g suché, předem namočené a uvařené). namísto cizrny můžeme použít i fazole, nejlépe barevně kontrastující s barvou ostatních ingrediencí
  • 15g olivového oleje na zálivku
  • Citronovou šťávu podle chuti
  • Sůl a pepř na dochucení zálivky
  • 150g dužiny dobře vyzrálého avokáda
  • 1 stroužek česneku, resp. podle chuti
  • Čerstvý koriandr podle chuti
  • Limetkovou nebo citronovou šťávu
  • Sůl
  • 40g dýňových semínek k podávání
  • 100g čerstvého kozího sýra (případně fety nebo balkánského) k podávání

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200°C.
  2. Dýni (dýně) rozkrojíme napůl, vydlabeme semínka, řeznou plochu potřeme olejem, posypeme solí a čerstvě mletým pepřem. Slupkou nahoru položíme na plech vyložený nejlépe nepřilnavou fólií na pečení, případně pečícím papírem, a pečeme podle velikosti 40-60 minut. Dýně se takto dá připravit předem - zabalená např. do alobalu vydrží v lednici i dva dny. 
  3. Na salát smícháme zelí, cibulku, papriku, cizrnu a kukuřici se zálivkou z oleje, citronu a soli. Salát v míse pořádně upěchujeme vidličkou a necháme uležet. (I salát lze připravit den předem - druhý den je lepší, protože se chutě přes noc hezky propojí.)
  4. Avokádová salsa je vlastně zjednodušené guacamole: avokádovou dužinu rozmačkáme, případně rozmixujeme s trochou vody, prolisovaným česnekem, solí a limetkovou šťávou. Do hotového vmícháme natrhané lístky koriandru.
  5. Dýňová semínka nasucho opražíme, nejlépe v tlustostěnném kastrolu nebo pánvi. Semínka se, za stálého praskání a vyskakování, nafouknou. Je lepší mít plamen stažený lehce nad polovinu a pořád míchat, aby se semínka nafoukla, ale nespálila.
  6. Z hotové dýně vidličkou vyškábeme "špagety", které případně ještě lehce přisolíme. Vydlabané poloviny slupek můžeme použít jako efektní servírovací misky.
  7. Servírujeme tak, že na dno každé misky dáme část "špaget" a na ně porci zelného salátu. Přizdobíme avokádovou salsou a posypeme nadrobeným sýrem a opraženými dýňovými semínky.   

Výživové hodnoty na 1 porci (čtvrtina z výše uvedeného množství) :

Kcal: 356, bílkoviny: 11,6g, sacharidy: 28g, z toho cukry: 9,5g, tuky: 21,7g, z toho NMK: 4,2g, vláknina: 9,1g

Poznámka 1: Špagetová dýně se dá nahradit cca 750g dýně hokkaidó, případně se dá připravit pouze salát, bez dýně i salsy. Ale výše uvedená kombinace je chuťově opravdu vyvedená!

Poznámka 2: Dýňových semínek doporučuji opražit rovnou víc. Dá se jimi vylepšit téměř jakýkoli salát, chleba s čerstvým sýrem, krémová polévka ... a taky se dají jíst taky jen tak.

Poznámka 3: Pokud budeme dělat jen salát, tak uvedené množství vyjde na dvě plnohodnotné porce, jejichž výživové hodnoty (včetně sýra a dýňových semínek) jsou následující:

Kcal: 437, bílkoviny: 19g, sacharidy: 33,8g, z toho cukry: 11g, tuky: 24,9g, z toho NMK: 12,5g, vláknina: 9,1g