Šťavnatý jablečný koláč

Rychlý koláč se zajímavou koncovkou. Pro menší počet strávníků doporučuji připravit z polovičního množství surovin. A koláč je opravdu šťavnatý, takže je dobré uchovávat ho v lednici.   

Potřebujeme:

  • 500g ovesných vloček, pro bezlepkovou variantu certifikovaných ovesných bezlepkových, případně v kombinaci třeba s pohankovými
  • 500g polotučného jogurtu (např. Hollandia, a to včetně evt. odloučené syrovátky, jinak by byl pro naše účely příliš hustý)
  • 800g jablek (ano, skoro celé kilo)
  • 80g třtinového cukru
  • 70g sušených brusinek (nebo rozinek)
  • 50g vlašských ořechů, nahrubo posekaných
  • 4 větší vejce
  • Prášek do pečiva
  • Skořici podle chuti
  • 300ml 100% jablečného džusu (bez dužiny)

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Brusinky a ořechy zalijeme teplou vodou a necháme stát.
  3. Jablka očistíme a včetně slupky nakrájíme na menší kousky.
  4. Prošleháme (nejlépe ve food procesoru) celá vejce s cukrem, přidáme jogurt a skořici.
  5. Ve větší míse smícháme vločky s práškem do pečiva, přilijeme směs z předchozího kroku, okapané ořechy a brusinky  a promícháme.  Vzniklé těsto by mělo být hustší (z mísy se líně vylije, nikoli vypadne), ale ne tuhé - pro dosažení požadované konzistence evt. přidáme trochu mléka nebo kefíru.
  6. Do těsta zamícháme tolik jablek, kolik půjde.
  7. Pekáček (cca 27*34) zevnitř navlhčíme a vysteleme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto s jablky do rovnoměrné vrstvy a zapícháme zbylé kousky jablek.
  8. Pečeme 20 minut na 200°C, potom stáhneme na 180° a pečeme dalších přibližně 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne.
  9. Chvilku před předpokládaným vytažením z trouby ohřejeme jablečnou šťávu a na horký koláč ji rovnoměrně rozlijeme. Lijeme pomalu - tak se šťáva hezky vsákne.
  10. Hotový koláč necháme úplně vychladnout. 

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 159,4, bílkoviny: 4,67, sacharidy: 25,17g, z toho cukry: 9,8g, tuky: 4,35g.