Úvodní stránka » RECEPTY » Švestkové koláčky

Švestkové koláčky

Minikoláčky z vločkového těsta, bohaté na vápník a vlákninu. Obyčejně používám normální ovesné vločky, ale pro bezlepkovou variantu to půjde i z pohankových. Uvedené množství surovin vystačí na 12 koláčků upečených ve standardním plechu na muffiny. Pokud takový plech nemáte, tak buď použijte samotné muffinové košíčky (ovšem aby náplň udržely, je potřeba vložit do sebe dva, někdy i tři), nebo použijte formičky na tartaletky (množství vystačí na čtyři až pět), případně z těsta vyválejte kulaté placky, náplň naneste doprostřed a potom okraje těsta zvedněte a trochu přehrňte dovnitř přes náplň - vzniknou malé galetky. Kvůli snažší manipulaci je lepší udělat několik menších tvarů.

Potřebujeme (na 12 koláčků):

  • 200g ovesných nebo pohankových vloček
  • 50g másla pokojové teploty
  • 50g cream cheese (třeba Goldessa Balance Cream Cheese Light z Lidlu, Philadelphia ap.)
  • 50g datlového sirupu, případně tekutějšího medu nebo javorového či agávového sirupu
  • špetku soli
  • 250g tvarohu bez tuku 
  • 1 žloutek
  • 25g agávového sirupu, případně třtinového cukru
  • 30g mletého máku
  • asi 350g vypeckovaných švestek, nakrájených na kousky
  • skořice dle chuti
  • 5g sezamových semínek, případně slunečnicových nebo zlatého lnu

 Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C. Pekáček s důlky na muffiny vyložíme muffinovými košíčky. Pokud používáme nepřilnavé formičky na tartaletky s vyndávacím dnem, tak je ani není potřeba vymazávat. 
  2. Vločky nahrubo pomeleme v robotu, přesypeme do misky, přidáme změklé máslo, cream cheese, datlový sirup a sůl a nejlépe rukama propracujeme na kompaktní těsto.
  3. Z tvarohu slijeme přebytečnou tekutinu a dohladka prošleháme se žloutkem a agávovým sirupem.
  4. Vločkové těsto rozdělíme na 12 stejných dílů (případně podle potřeby) a vtlačíme na dno jednotlivých muffinových košíčků. Prsty vytvarujeme tak, aby okraj byl trochu (cca 1-2cm) zvednutý. 
  5. Do takto vzniklých mističek rovnoměrně rozdělíme tvarohový krém, ten posypeme mletým mákem a poklademe kousky švestek, pokud možno slupkou dolů.
  6. Koláčky poprášíme mletou skořicí a ozdobíme sezamovými či jinými semínky. 
  7. Pečeme 45-50 minut.

Výživové hodnoty v 1 koláčku:

Kcal: 167, bílkoviny: 6,2g, sacharidy: 20g, z toho cukry: 7,8g, tuky: 6,7g, vláknina: 3g, vápník: 77,2mg