Švestkový perník s cuketou

Švestek se letos, na rozdíl třeba od vína, urodilo dost, takže až Vás omrzí klasické koláče, navaříte si dostatek povidel a zásoba švestek se neztenčí, zkuste ještě tenhle šťavnatý perník. Těsto je nastaveno docela velkým množstvím strouhané cukety, takže výsledek je energeticky velmi odlehčený. Perník je dobré uchovávat v lednici.   

 

 

Potřebujeme:

  • Celkem 230g vloček. Já jsem použila směs pohankových, rýžových a sojových, takže výsledek je přirozeně bezlepkový, ale použít se dají jakékoliv, třeba "obyčejné" ovesné
  • 50g čokoládového proteinu (např. DM drogerie nebo Rossman) - případně se dá nahradit přidáním trochy vloček, cukru a kakaa
  • 30g holandského kakaa (bez cukru)
  • prášek do perníku (bezlepkový např. od firmy Amylon, případně se dá použít bezlepkový prášek Labeta a přidat víc perníkového koření)
  • 10g sody
  • Pro zvýraznění chuti ještě perníkové koření (skořice, hřebíček, badyán, vanilka, nové koření, fenykl, anýz, zázvor, muškát - směs si namixujte podle sebe)
  • 4 větší vejce
  • 100g třtinového cukru
  • 3 balení bílého řeckého jogurtu Milko (celkem 420g)
  • 400g pevnější cukety
  • 500g vypeckovaných švestek
  • 15g sezamových semínek

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Hlubší pekáček cca 26*33cm vyložíme pečicím papírem (lépe to jde, když je pekáček zevnitř navlhčený), případně lehce vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  3. V míse smícháme vločky, kakao, protein, prášek do perníku, koření a sodu.
  4. V jiné nádobě vyšleháme celá vejce s cukrem, potom přidáme jogurt.
  5. Cuketu nahrubo nastrouháme a vymačkáme z ní vodu, švestky nakrájíme/nastříháme na menší kousky (čtvrtiny). Obojí přidáme k vaječné směsi.
  6. Obsah obou nádob smícháme dohromady a stejnoměrně navrstvíme do pekáčku. Povrch posypeme sezamovým semínkem a rychle strčíme do trouby, protože soda kontaktem s tekutinou začíná hned pracovat.
  7. Pečeme na 180°C cca 45 minut, potom dalších 15 minut dopékáme na 160°C.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 152, bílkoviny: 9g, sacharidy: 22,3g, z toho cukry: 10g, tuky: 2,1g.