Švestkový perník s cuketou
Švestek se letos, na rozdíl třeba od vína, urodilo dost, takže až Vás omrzí klasické koláče, navaříte si dostatek povidel a zásoba švestek se neztenčí, zkuste ještě tenhle šťavnatý perník. Těsto je nastaveno docela velkým množstvím strouhané cukety, takže výsledek je energeticky velmi odlehčený. Perník je dobré uchovávat v lednici.
Potřebujeme:
- Celkem 230g vloček. Já jsem použila směs pohankových, rýžových a sojových, takže výsledek je přirozeně bezlepkový, ale použít se dají jakékoliv, třeba "obyčejné" ovesné
- 50g čokoládového proteinu (např. DM drogerie nebo Rossman) - případně se dá nahradit přidáním trochy vloček, cukru a kakaa
- 30g holandského kakaa (bez cukru)
- prášek do perníku (bezlepkový např. od firmy Amylon, případně se dá použít bezlepkový prášek Labeta a přidat víc perníkového koření)
- 10g sody
- Pro zvýraznění chuti ještě perníkové koření (skořice, hřebíček, badyán, vanilka, nové koření, fenykl, anýz, zázvor, muškát - směs si namixujte podle sebe)
- 4 větší vejce
- 100g třtinového cukru
- 3 balení bílého řeckého jogurtu Milko (celkem 420g)
- 400g pevnější cukety
- 500g vypeckovaných švestek
- 15g sezamových semínek
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Hlubší pekáček cca 26*33cm vyložíme pečicím papírem (lépe to jde, když je pekáček zevnitř navlhčený), případně lehce vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V míse smícháme vločky, kakao, protein, prášek do perníku, koření a sodu.
- V jiné nádobě vyšleháme celá vejce s cukrem, potom přidáme jogurt.
- Cuketu nahrubo nastrouháme a vymačkáme z ní vodu, švestky nakrájíme/nastříháme na menší kousky (čtvrtiny). Obojí přidáme k vaječné směsi.
- Obsah obou nádob smícháme dohromady a stejnoměrně navrstvíme do pekáčku. Povrch posypeme sezamovým semínkem a rychle strčíme do trouby, protože soda kontaktem s tekutinou začíná hned pracovat.
- Pečeme na 180°C cca 45 minut, potom dalších 15 minut dopékáme na 160°C.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 152, bílkoviny: 9g, sacharidy: 22,3g, z toho cukry: 10g, tuky: 2,1g.