Tagliatelle s čerstvými rajčaty a ztraceným vejcem
Tohle je jedno z jídel, která vznikla narychlo ze surovin, které byly zrovna k dispozici. Ovšem osvědčilo se, a od jeho "vynálezu" už jsem ho dělala mockrát. Příprava je jednoduchá a rychlá, výsledek hezký na pohled i dobrý na chuť. Ztracené vejce je efektní, a přitom na jeho výrobě není nic složitého - povede se každému. Pro začátek doporučuji trik s kuchyňskou fólií, jako například postup č. 3 tady ve videu Jamie Olivera. Použití fólie má, kromě toho, že s její pomocí bravurně ztratí vejce i kuchař začátečník, výhodu i v tom, že rovnou do fólie můžeme přidat trochu bylinek nebo koření. Já jsem přidala špetku soli a mletého pepře a pár lístků bazalky.
Použití kuchyňské fólie za vyšší teploty jsem konzultovala s paní profesorkou Janou Hajšlovou z VŠCHT. Její názor (kterému bych věřila) na možnost, že by se ve 100 °C horké vodě z fólie do vejce mohly uvolnit nějaké škodliviny, je takový, že pokud půjde o fólii nějakého renomovaného výrobce, a nikoliv nějaký noname výrobek, tak že věří, že to je bezpečné. Každopádně tu je ale pořád možnost nechat vejce vklouznout přímo do roztočené vody.
Vzhledem k vyššímu obsahu sacharidů se tyhle těstoviny hodí spíš k obědu.
Potřebujeme (na 1 porci):
- 75 g cherry rajčátek, přepůlených
- 5 vypeckovaných černých oliv
- 10g olivového oleje, může být i dochucený, třeba bazalkový nebo chilli
- 15g hoblinek parmazánu
- 1 vejce
- Sůl, čerstvě mletý pepř a bazalkové lístky pro dochucení
- 100g čerstvých tagliatelle nebo jiných těstovin, případně 75g sušených
Postup:
- Dáme si vařit dostatečné množství vody na těstoviny, a do druhého kastrolu vodu na ztracené vejce.
- Podle návodu z videa nahoře si do fólie připravíme vejce, případně ho dochutíme.
- Protože je potřeba postupovat rychle, abychom jídlo servírovali teplé, závisí další postup na tom, zda používáme čerstvé nebo sušené těstoviny. Pokud sušené, které se vaří déle, začneme vařit je a hned potom dáme do vody těsně pod bodem varu i vajíčko, kterému by mělo stačit 5 minut. V případě čerstvých těstovin, které budou hotové tak za tři minuty, začneme vajíčkem.
- Hotové těstoviny slijeme, rychle promícháme s olejem, rajčátky a olivami a na chvilku zakryjeme poklicí, aby se rajčátka trochu prohřála.
- Servírujeme posypané parmazánem a se ztraceným vejcem na vršku, případně ještě dozdobíme bazalkou.
Výživové hodnoty na 1 porci:
Kcal: 571, bílkoviny: 24,3g, sacharidy: 61g, z toho cukry: 4g, tuky: 26,2g