Úvodní stránka » RECEPTY » Tagliatelle s čerstvými rajčaty a ztraceným vejcem

Tagliatelle s čerstvými rajčaty a ztraceným vejcem

Tohle je jedno z jídel, která vznikla narychlo ze surovin, které byly zrovna k dispozici. Ovšem osvědčilo se, a od jeho "vynálezu" už jsem ho dělala mockrát. Příprava je jednoduchá a rychlá, výsledek hezký na pohled i dobrý na chuť. Ztracené vejce je efektní, a přitom na jeho výrobě není nic složitého - povede se každému. Pro začátek doporučuji trik s kuchyňskou fólií, jako například postup č. 3 tady ve videu Jamie Olivera. Použití fólie má, kromě toho, že s její pomocí bravurně ztratí vejce i kuchař začátečník, výhodu i v tom, že rovnou do fólie můžeme přidat trochu bylinek nebo koření. Já jsem přidala špetku soli a mletého pepře a pár lístků bazalky. 

Použití kuchyňské fólie za vyšší teploty jsem konzultovala s paní profesorkou Janou Hajšlovou z VŠCHT. Její názor (kterému bych věřila) na možnost, že by se ve 100 °C horké vodě z fólie do vejce mohly uvolnit nějaké škodliviny, je takový, že pokud půjde o fólii nějakého renomovaného výrobce, a nikoliv nějaký noname výrobek, tak že věří, že to je bezpečné. Každopádně tu je ale pořád možnost nechat vejce vklouznout přímo do roztočené vody s kapkou octa.  

Vzhledem k vyššímu obsahu sacharidů se tyhle těstoviny hodí spíš k obědu.

Potřebujeme (na 1 porci):

  • 75 g cherry rajčátek, přepůlených
  • 5 vypeckovaných černých oliv
  • 10g olivového oleje, může být i dochucený, třeba bazalkový nebo chilli
  • 15g hoblinek parmazánu
  • 1 vejce
  • sůl, čerstvě mletý pepř a bazalkové lístky pro dochucení
  • 100g čerstvých tagliatelle nebo jiných těstovin, případně 75g sušených

Postup:

  1. Dáme si vařit dostatečné množství vody na těstoviny, a do druhého kastrolu vodu na ztracené vejce.
  2. Podle návodu z videa nahoře si do fólie připravíme vejce, případně ho dochutíme.
  3. Protože je potřeba postupovat rychle, abychom jídlo servírovali teplé, závisí další postup na tom, zda používáme čerstvé nebo sušené těstoviny. Pokud sušené, které se vaří déle, začneme vařit je a hned potom dáme do vody těsně pod bodem varu i vajíčko, kterému by mělo stačit 5 minut. V případě čerstvých těstovin, které budou hotové tak za tři minuty, začneme vajíčkem.
  4. Hotové těstoviny slijeme, rychle promícháme s olejem, rajčátky a olivami a na chvilku zakryjeme poklicí, aby se rajčátka trochu prohřála.
  5. Servírujeme posypané parmazánem a se ztraceným vejcem na vršku, případně ještě dozdobíme bazalkou.

Výživové hodnoty na 1 porci:

Kcal: 571, bílkoviny: 24,3g, sacharidy: 61g, z toho cukry: 4g, tuky: 26,2g