Těstovinový salát s krůtou, fazolemi a zeleninou

Lehký, ale přitom sytý salát, který dobře poslouží třeba jako oběd do práce. Díky krůtímu masu a přidaným fazolím se obsah bílkovin blíží obsahu sacharidů, menší porci bych si nebála dát ani k brzké večeři. Salát v lednici vydrží 2-3 dny bez jakékoli újmy, spíš se hezky chuťově rozleží, ale v takovém případě doporučuji  (spíš z estetických důvodů) přidávat čerstvý špenát až těsně před konzumací. Namísto fazolí v konzervě je, samozřejmě, možné (i lepší) fazole si uvařit doma. V tom případě je ale potřeba je minimálně přes noc namočit a vařit v nové vodě a nejlépe s nějakým kořením, nejvíc se doporučuje saturejka, ale jde i třeba čerstvý tymián a podobně. Namočením (a slitím vody z namáčení) fazole zbavíme aspoň části antinutričních látek, které obsahují (hlavně jde o kyselinu fytovou a lektiny), zvýšíme jejich stravitelnost a omezíme případné nadýmání. Fazole vařením nabudou více než dvojnásobně, takže v suchém stavu jich budeme potřebovat cca 120g.

Pro koho by byla cibule moc štiplavá, může ji vynechat, nahradit jemnější šalotkou nebo ji, už nakrájenou, přelít horkou vodou a pak rychle propláchnout studenou, chuť se tak zjemní.

 Potřebujeme (na 5-6 porcí):

  • 30ml oleje, ideální je ten slitý ze sušených rajčat
  • 250g suchých těstovin, např. Panzani Torti (vrtulky) - pro celiaky nějakou bezlepkovou variantu, například kukuřičné nebo rýžové
  • 500g krůtích prsou, na nudličky
  • 120g balkánského sýra nebo fety, nadrobeného nebo nakrájeného na malé kostičky
  • Plechovku (280 g pevného podílu) červených fazolí, propláchnutých vodou a okapaných  
  • 350g salátové okurky, neloupané a nakrájené na drobnější kostičky
  • 350g cherry rajčátek, podle velikosti přepůlených nebo rozčtvrcených
  • 40g sušených rajčat, okapaných a nakrájených/nastříhaných na kousky
  • 125 g (sáček) špenátových lístků, ideálně v biokvalitě, případně rukoly
  • 100g červené cibule na kostičky
  • Sůl, pepř, citronovou šťávu k dochucení 

Postup:

  1. Nakrájená krůtí prsa smícháme s polovinou oleje a necháme chvilku odležet.
  2. Podle návodu uvaříme na skus těstoviny, propláchneme studenou vodou, přidáme zbylý olej, aby se neslepily, a odložíme ve větší míse stranou
  3. K těstovinám přidáme kousky sýra, okapané fazole, cherry rajčátka, sušená rajčata a cibuli. Podle chuti dosolíme, ochutíme citronem, evt. trochou čerstvě mletého pepře.
  4. Odleželou krůtu orestujeme na pánvi a ještě zatepla přidáme do salátu, spolu se špenátovými lístky.
  5. Servírujeme.

Výživové hodnoty na 1 porci z pěti:

Kcal: 517, bílkoviny: 39,3g, sacharidy: 49,3g, z toho cukry: 5,7g, tuky: 17,03g

Výživové hodnoty na 1 porci z šesti:

Kcal: 431, bílkoviny: 32,8g, sacharidy: 41,1g, z toho cukry: 4,8g, tuky: 14,2g