Těstoviny s gorgonzolou, masem a ořechy

Realtivně rychlé a vděčné jídlo, v němž můžete využít druhou půlku 200g balení gorgonzoly, kterou Vám možná zbyla od přípravy pomazánky z modrého sýra.

Ve verzi na fotografii jsem zrovna použila těstoviny tagliolini obarvené rajčatovou šťávou, proto ta barva.

 

Potřebujeme (na 4 porce):

  • 250g čerstvých nebo 200g sušených těstovin
  • 500g krůtích prsou, na nudličky
  • 100g gorgonzoly, pokud možno té ostré (např. Lovilio Picante, Lidl)
  • 250ml mléka
  • 15g olivového oleje
  • 10g škrobu nebo maizeny
  • 15g vlašských ořechů
  • Sůl, pepř
  • Hladkolistou petrželku

Postup:

  1. Nakrájená krůtí prsa smícháme s olejem, necháme chvilku odležet, orestujeme a udržujeme v teple.
  2. V kastrolu ohřejeme většinu mléka, rozdrobíme do něj všechen sýr a nejlépe vidličkou zpracujeme dohladka.
  3. Dáme vařit vodu na těstoviny.
  4. Ve zbylém mléce rozmícháme škrob, vlijeme do omáčky, rozmícháme a krátce povaříme, aby omáčka zhoustla. Dochutíme solí, evt. čerstvě mletým pepřem.
  5. Do omáčky přidáme odložené maso.
  6. Podle návodu uvaříme na skus těstoviny, naaranžujeme na talíře a přelijeme omáčkou s masem.
  7. Dozdobíme posekanými ořechy a petrželkou.

Výživové hodnoty na 1 porci ze 4:

Kcal: 477, bílkoviny: 44,4g, sacharidy: 37,2, z toho cukry: 4,4, tuky: 17g

Výživové hodnoty na 1 porci ze 4, bez těstovin a ořechů:

Kcal: 274, bílkoviny: 36,8g, sacharidy: 3,3, z toho cukry: 2,9, tuky: 12,7g