Tom kha kai - thajská kokosová polévka
Klasická polévka původem z Thajska a Barmy. Doslovný překlad jejího jména je „kuřecí polévka s galangalem". Galangal je příbuzný zázvoru, je tužší a jeho chuť se té zázvorové dost podobá; pokud ho neseženete, klidně berte zázvor. Další ne úplně typická ingredience, listy kafírové limety, se v běžných supermarketech taky obvykle nevyskytují. Čerstvé nebo zmrazené hledejte u vietnamských prodejců, sušené mívají v Marks&Spencer's, občas v Tescu. Pokud vám budou chybět, jděte do polévky klidně i bez nich. Do polévky patří i citronová tráva (citronela), a tu bych nevynechávala. Čerstvé stonky mívají Vietnamci, sušenou mletou seženete zase třeba u Marks&Spencer's, v Tescu, myslím, že i v Albertu. Drcená sušená citronová tráva (jsou to takové jakoby štěpinky) se dá koupit i v některých prodejnách se sypaným čajem. Klidně použijte i tu, ale v tomhle případě je dobré zavázat ji volně do kousku gázy a tenhle balíček pak z hotové polévky vyndat. Na zjemnění se dá použít kokosové mléko nebo kokosový krém. Já dávám přednost kokosovému krému (třeba Isola Bio Cuisine Cocco z DM), je hustší a polévku moc nenaředí, ale mléko (třeba značka Aroy-D nebo Exotic Food) je taky ok. 
Případně existuje i sušené kokosové mléko, to je k dostání buď ve větším balení  od značky Wolfberry tady, případně 50g sáček značky Grace (viz obrázek) - když budete mít štěstí, seženete ho taky ve vietnamské večerce a rozhodně v Sapě). 50g je ekvivalent cca 200 g balení kokosového krému. Prášek má tu výhodu, že otevřené balení vydrží mnohem déle, než načatá plechovka. Množství galangalu/zázvoru i chilli papričky dávkujte podle toho, jak pálivou chcete polévku mít. Počítejte s tím, že přidaný kokosový krém nebo mléko chuť polévky, tedy i její pálivost zjemní. A ještě co se týká nudlí - bez ohledu na svoji tloušťku jsou celkem dlouhé. Pokud budete k polévce kromě lžíce podávat i hůlky, případně vidličku, nechte je vcelku. Pokud budete používat jen lžíci, je dobré nudle po uvaření nastříhat na kratší kousky. A nebo prostě srkejte. Srkání v tomto případě nevadí.
Potřebujeme (na 3-4 porce):
- 10g řepkového oleje
 - 3-4 chilli papričky
 - Asi 30g kousek čerstvého zázvoru nebo galangalu
 - 1 stonek citronové trávy, případně asi půl lžičky prášku
 - Pár listů kafírové limety (lze vynechat)
 - Litr zeleninového nebo kuřecího vývaru, použít lze i práškový Alnatura, DM BIo nebo Würzl
 - 250g kuřecích nebo krůtích prsou, nakrájených na malé kousky
 - 150g drobných pevných žampionů, nakrájených na poloviny či čtvrtky
 - 100g zmrazené kukuřice, předem vyndané z mrazáku
 - Asi 30g baby špenátu, ideálně v biokvalitě
 - 200g kokosového krému nebo kokosového mléka, případně 50g sušeného kokosového mléka
 - Rybí omáčku
 - Šťávu z limety nebo citronu k dochucení
 - 100g rýžových nudlí
 - Čerstvý koriandr k servírování
 
Postup:
- Chilli papričky nakrájíme na drobné kousky. Kdo nemá moc rád pálivé, odstraní semínka a vnitřní žebra. Zázvor oloupeme, resp. oškrábeme tupou stranou nože nebo lžičkou, a nahrubo nastrouháme.
 - Zázvor a chilli krátce orestujeme na oleji a zalijeme horkým vývarem.
 - Přidáme citronovou trávu (pokud máme čerstvý stonek, rozkrájíme ho na cca 10cm kousky a nožem naplocho rozmáčkneme) a spolu s kafírovými listy vhodíme do hrnce. Krátce povaříme.
 - Do horkého vývaru přidáme kousky krůtích/kuřecích prsou, rozmícháme, aby se jednotlivé kousky oddělily a vaříme asi 5-7 minut.
 - Do polévky přidáme nakrájené žampiony a povolenou kukuřici a ještě asi 5 minut vaříme.
 - Podle návodu připravíme rýžové nudle. Podle tloušťky se buď pár minut vaří, nebo jen zalijí vroucí vodou a nechají pár minut stát.
 - Do horké polévky (ale už s vypnutou plotýnkou) přisypeme špenátové lístky. Takto jen teplem povolí, ale zachovají si barvu.
 - Polévku zjemníme kokosovým krémem nebo mlékem. Máme-li kokosové mléko v sušené podobě, rozmícháme ho nejdřív v troše horké vody dohladka (nejlepší je protřepat ho v nádobě na salátovou zálivku nebo v malé lahvičče se šroubovacím víčkem). Prášek přímo přisypaný do polévky se celkem špatně rozmíchává.
 - Dochutíme rybí omáčkou (asi 2 lžíce), limetkovou/citronovou šťávou a částí koriandru.
 - Do misek naservírujeme nudle a přelijeme horkou polévkou.
 - Podáváme posypané nasekanou chilli papričkou a dalším koriandrem.
 
Výživové hodnoty na 1 porci (ze tří):
Kcal: 401, bílkoviny: 26,3g, sacharidy: 41,4g, z toho cukry: 1,4g, tuky: 14,6g.
Výživové hodnoty na 1 porci (ze čtyř):
Kcal: 301, bílkoviny: 19,7g, sacharidy: 31,1g, z toho cukry: 1g, tuky: 11,1g.