Úvodní stránka » RECEPTY » Tom kha kai - thajská kokosová polévka

Tom kha kai - thajská kokosová polévka

Klasická polévka původem z Thajska a Barmy. Doslovný překlad jejího jména je „kuřecí polévka s galangalem". Galangal je příbuzný zázvoru, je tužší a jeho chuť se té zázvorové dost podobá; pokud ho neseženete, klidně berte zázvor. Další ne úplně typická ingredience, listy kafírové limety, se v běžných supermarketech taky obvykle nevyskytují. Čerstvé nebo zmrazené hledejte u vietnamských prodejců, sušené mívají v Marks&Spencer's, občas v Tescu. Pokud vám budou chybět, jděte do polévky klidně i bez nich. Do polévky patří i citronová tráva (citronela), a tu bych nevynechávala. Čerstvé stonky mívají Vietnamci, sušenou mletou seženete zase třeba u Marks&Spencer's, v Tescu, myslím, že i v Albertu. Drcená sušená citronová tráva (jsou to takové jakoby štěpinky) se dá koupit i v některých prodejnách se sypaným čajem. Klidně použijte i tu, ale v tomhle případě je dobré zavázat ji volně do kousku gázy a tenhle balíček pak z hotové polévky vyndat. Na zjemnění se dá použít kokosové mléko nebo kokosový krém. Já dávám přednost kokosovému krému (třeba Isola Bio Cuisine Cocco z DM), je hustší a polévku moc nenaředí, ale mléko (třeba značka Aroy-D nebo Exotic Food) je taky ok.

Případně existuje i sušené kokosové mléko, to je k dostání buď ve větším balení  od značky Wolfberry tady, případně 50g sáček značky Grace (viz obrázek) - když budete mít štěstí, seženete ho taky ve vietnamské večerce a rozhodně v Sapě). 50g je ekvivalent cca 200 g balení kokosového krému. Prášek má tu výhodu, že otevřené balení vydrží mnohem déle, než načatá plechovka. Množství galangalu/zázvoru i chilli papričky dávkujte podle toho, jak pálivou chcete polévku mít. Počítejte s tím, že přidaný kokosový krém nebo mléko chuť polévky, tedy i její pálivost zjemní. A ještě co se týká nudlí - bez ohledu na svoji tloušťku jsou celkem dlouhé. Pokud budete k polévce kromě lžíce podávat i hůlky, případně vidličku, nechte je vcelku. Pokud budete používat jen lžíci, je dobré nudle po uvaření nastříhat na kratší kousky. A nebo prostě srkejte. Srkání v tomto případě nevadí.

Potřebujeme (na 3-4 porce):

  • 10g řepkového oleje
  • 3-4 chilli papričky 
  • asi 30g kousek čerstvého zázvoru nebo galangalu
  • 1 stonek citronové trávy, případně asi půl lžičky prášku 
  • pár listů kafírové limety (lze vynechat)
  • litr zeleninového nebo kuřecího vývaru, použít lze i práškový Alnatura Gemüse Brühe nebo Würzl
  • 250g kuřecích nebo krůtích prsou, nakrájených na malé kousky
  • 150g drobných pevných žampionů, nakrájených na poloviny či čtvrtky
  • 100g zmrazené kukuřice, předem vyndané z mrazáku
  • asi 30g baby špenátu, opraného
  • 200g kokosového krému nebo kokosového mléka, případně 50g sušeného kokosového mléka 
  • rybí omáčka
  • šťáva z limety nebo citronu k dochucení
  • 100g rýžových nudlí
  • čerstvý koriandr k servírování

Postup:

  1. Chilli papričky nakrájíme na drobné kousky. Kdo nemá moc rád pálivé, odstraní semínka a vnitřní žebra. Zázvor oloupeme, resp. oškrábeme tupou stranou nože nebo lžičkou, a nahrubo nastrouháme.
  2. Zázvor a chilli krátce orestujeme na oleji a zalijeme horkým vývarem.
  3. Přidáme citronovou trávu (pokud máme čerstvý stonek, rozkrájíme ho na cca 10cm kousky a nožem naplocho rozmáčkneme) a spolu s kafírovými listy vhodíme do hrnce. Krátce povaříme.
  4. Do horkého vývaru přidáme kousky krůtích/kuřecích prsou, rozmícháme, aby se jednotlivé kousky oddělily a vaříme asi 5-7 minut. 
  5. Do polévky přidáme nakrájené žampiony a povolenou kukuřici a ještě asi 5 minut vaříme.
  6. Podle návodu připravíme rýžové nudle. Podle tloušťky se buď pár minut vaří, nebo jen zalijí vroucí vodou a nechají pár minut stát.
  7. Do horké polévky (ale už s vypnutou plotýnkou) přisypeme špenátové lístky. Takto jen teplem povolí, ale zachovají si barvu.
  8. Polévku zjemníme kokosovým krémem nebo mlékem. Máme-li kokosové mléko v sušené podobě, rozmícháme ho nejdřív v troše horké vody dohladka (nejlepší je protřepat ho v nádobě na salátovou zálivku nebo v malé lahvičče se šroubovacím víčkem).  Prášek přímo přisypaný do polévky se celkem špatně rozmíchává.
  9. Dochutíme rybí omáčkou (asi 2 lžíce), limetkovou/citronovou šťávou a částí koriandru.
  10. Do misek naservírujeme nudle a zalijeme horkou polévkou.
  11. Podáváme posypané nasekanou chilli papričkou a dalším koriandrem.

Výživové hodnoty na 1 porci (ze tří):

Kcal: 401, bílkoviny: 26,3g, sacharidy: 41,4g, z toho cukry: 1,4g, tuky: 14,6g.

Výživové hodnoty na 1 porci (ze čtyř):

Kcal: 301, bílkoviny: 19,7g, sacharidy: 31,1g, z toho cukry: 1g, tuky: 11,1g.