Trhané krůtí maso s cibulovo-brusinkovým čatní

Na trhané vepřové jsem poprvé narazila před pár lety v New Yorku (pulled pork), teď už jsou různá trhaná masa, nejčastěji právě vepřové, případně hovězí, běžná i u nás. Já jsem se inspirovala na webu tasteactually.com - tam jsem objevila recept na trhané kuřecí maso. My doma dáváme před kuřaty přednost krůtě, takže jsem použila krůtí prsa. Varianta s cibulí a uzenou paprikou (já ji mám od M&S, ale sehnat se dá leckde a teď jsem zjistila, že ji vyrábí i Vitana) je skvělá, ale určitě se dá experimentovat třeba s vínem, rajčatovým protlakem, kořenovou zeleninou, řapíkatým celerem, fenyklem, různými druhy koření a bylinek...). A cibulovo-brusinkové čatní taky není povinné, ale ke krůtě v téhle úpravě se moc dobře hodí a sedne si třeba i s různými sýry nebo třeba s pečenou vepřovou panenkou.

Z uvedeného množství ingrediencí vyjde asi 1.200g trhané krůty - v lednici spolehlivě vydrží až 5 dní, ale pokud nejste velcí masomilové, skoro doporučuji použít jen poloviční množství surovin. Maso tak taky bude hotové dřív. A kde trhanou krůtu použít: nejspíš do různých sendvičů (dobře se snese s kváskovým chlebem i bagetou), s fazolemi, zeleninou, naši si ho dali za tepla s bramborem...

Potřebujeme :

  • 900g očištěných krůtích prsou, rozkrojených na 4 kusy
  • 3 lžíce (asi 30g) řepkového nebo olivového oleje
  • 4-5 větších bílých/žlutých cibulí (asi 650-700g), rozkrájených na kostičky
  • 2 lžičky (10g) cukru
  • Asi 3 lžičky (respektive podle chuti) uzené papriky
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Na čatní:

  • 1 lžíci (10g) řepkového nebo olivového oleje
  • 1 větší červenou cibuli (cca 150g), nakrájenou na drobné kostičky
  • 10cl červeného portského vína
  • 100g brusinkové marmelády (používám Sylt Lingon z IKEA, má docela nízký obsah cukru)
  • Jablečný ocet (nebo citronovou šťávu) k dochucení
  • Podle uvážení chilli papričku a čerstvý koriandr, případně jen čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Začneme předehřívat troubu na 120°C.
  2. Kusy krůtích prsou osolíme a opepříme, v menším pekáčku nebo větším, nejlépe litinovém kastrolu rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran opečeme, aby se na povrchu zatáhlo.
  3. Opečené maso zasypeme veškerou cibulí, cukrem, další trochou soli a uzenou paprikou. Jen lehce promícháme.
  4. Kastrol nebo pekáček přikryjeme pokličkou a dáme do předehřáté trouby, kde ho necháme minimálně 2 hodiny. Já jsem ho jednou pekla víc než čtyři hodiny, protože jsem během pečení asi na 2 hodiny usnula - výsledkem ovšem bylo krásně šťavnaté maso, které se skoro samo rozpadalo. Každopádně péct je potřeba tak dlouho, dokud maso nebude úplně měkké a nepůjde lehce trhat na vlákna.
  5. Hotové maso vyndáme ze vzniklé omáčky, dvěma vidličkami natrháme na vlákna a vrátíme zpátky do pekáčku. Promícháme s cibulovou směsí a necháme v troubě ještě čtvrthodinku prohřát.
  6. Vzniklou směs finálně dochutíme - (uzenou) solí, uzenou paprikou nebo podle libosti.

Čatní:

  1. V menším kastrolku rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibulku. 
  2. Zalijeme portským a asi z poloviny ho necháme odpařit.
  3. Potom vmícháme brusinkovou marmeládu a směs chvilku povaříme.
  4. Dochutíme jablečným octem, solí a nakrájenou chilli papričkou nebo čerstvě mletým pepřem.
  5. Pokud jsme použili chilli papričku, tak do vychlalého čatní můžeme přidat čerstvý koriandr.

Bagetu na obrázku poskládáme takto: Bagetu naplocho rozkrojíme a řezné plochy buď opečeme nasucho na pánvi, nebo ty dvě půlky strčíme na chvilku do toastovače. Kdo chce, může spodní polovinu pomazat máslem, trochou majonézy nebo cream cheese - já nepoužívám nic a rovnou vrstvím maso a na něj nahrubo postrouhaný sýr. Vzniklý polotovar dám zapéct buď do trouby, pokud je zrovna vyhřátá, nebo na chvilku do mikrovlnky - jen aby se sýr stačil roztéct. Na sýr přijde trocha čatní, pak pár lístků nějakého salátu, ideálně mixu víc druhů, a pak už jen přiklopit druhou část bagety.

Dobrou chuť! 

Výživové hodnoty na 100g masa:

Kcal: 128, bílkoviny: 19g, sacharidy: 5,7g, z toho cukry: 4,2g, tuky: 3,4g

Výživové hodnoty na 100g čatní:

Kcal: 138, bílkoviny: 1,1g, sacharidy: 24,5g, z toho cukry: 21,6g, tuky: 3,8g