Tvarožník s mákem
Tenhle koláč je hodně nenáročný na přípravu, neobsahuje žádnou mouku, takže je přirozeně bezlepkový, a díky tvarohu a máku má vysoký obsah bílkovin a vápníku - toho je ve 250g porci polovina denní doporučené dávky! Lidské tělo umí lépe využít vápník z živočišných zdrojů, hlavně z mléčných výrobků, ale k zahození není ani vápník z máku - údajně se ho sice v organismu využije jen něco kolem 10 procent, ale ve 100 gramech ho mák obsahuje 1.400mg (pro srovnání: 100g parmazánu cca 1.100mg Ca, 100g mléka okolo 130mg).
Potřebujeme:
- 1 vaničku tvarohu bez tuku (250g)
- Půl vaničky polotučného tvarohu
- 1 kelímek bílého řeckého jogurtu nebo skyru (140g)
- 50g mletého máku
- 40g třtinového cukru
- 35g škrobu nebo vanilkového pudinku
- 2 malá vejce
- Půl sáčku prášku do pečiva (6g)
- 250g švestek, odpeckovaných a nakrájených na menší kousky
- Mletou skořici podle chuti
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Menší pekáček (cca 20*25 cm) nebo kulatou dortovou formu o průměru asi 25cm vyložíme papírem či fólií na pečení, případně lehce vymažeme máslem nebo kokosovým tukem.
- V míse nebo food procesoru prošleháme celá vejce s cukrem; když hmota zbělá, přimícháme oba tvarohy a jogurt.
- Nakonec přidáme sypké přísady: mák, prášek do pečiva, skořici a škrob.
- Vzniklou hmotu nalijeme do formy a poklademe kousky švestek.
- Pečeme při 180°C přibližně 50 minut dozlatova, doba pečení ale záleží na síle vrstvy těsta i konkrétní troubě.
- Hotový tvarožník necháme úplně vychladnout a uchováváme v lednici.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 145, bílkoviny: 10,6, sacharidy:16,9g, z toho cukry: 10g, tuky: 4,2g, vláknina: 2g, vápník: 170mg.