Tvarožník s mákem

Tenhle koláč je hodně nenáročný na přípravu, neobsahuje žádnou mouku, takže je přirozeně bezlepkový, a díky tvarohu a máku má vysoký obsah bílkovin a vápníku - toho je ve 250g porci polovina denní doporučené dávky! Lidské tělo umí lépe využít vápník z živočišných zdrojů, hlavně z mléčných výrobků, ale k zahození není ani vápník z máku - údajně se ho sice v organismu využije jen něco kolem 10 procent, ale ve 100 gramech ho mák obsahuje 1.400mg (pro srovnání: 100g parmazánu cca 1.100mg Ca, 100g mléka okolo 130mg). 

Potřebujeme:

  • 1 vaničku tvarohu bez tuku (250g)
  • Půl vaničky polotučného tvarohu
  • 1 kelímek bílého řeckého jogurtu nebo skyru (140g)
  • 50g mletého máku
  • 40g třtinového cukru
  • 35g škrobu nebo vanilkového pudinku
  • 2 malá vejce
  • Půl sáčku prášku do pečiva (6g)
  • 250g švestek, odpeckovaných a nakrájených na menší kousky
  • Mletou skořici podle chuti

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Menší pekáček (cca 20*25 cm) nebo kulatou dortovou formu o průměru asi 25cm vyložíme papírem či fólií na pečení, případně lehce vymažeme máslem nebo kokosovým tukem.
  3. V míse nebo food procesoru prošleháme celá vejce s cukrem; když hmota zbělá, přimícháme oba tvarohy a jogurt.
  4. Nakonec přidáme sypké přísady: mák, prášek do pečiva, skořici a škrob.
  5. Vzniklou hmotu nalijeme do formy a poklademe kousky švestek.
  6. Pečeme při 180°C přibližně 50 minut dozlatova, doba pečení ale záleží na síle vrstvy těsta i konkrétní troubě. 
  7. Hotový tvarožník necháme úplně vychladnout a uchováváme v lednici.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 145, bílkoviny: 10,6, sacharidy:16,9g, z toho cukry: 10g, tuky: 4,2g, vláknina: 2g, vápník: 170mg.