Úvodní stránka » RECEPTY » Vepřová panenka na rozmarýnu

Vepřová panenka na rozmarýnu

Vepřová panenka je svíčková z vepře - wiki říká, že jde o sval velký bedrovec (m. psoas major), malý bedrovec zakrněl. Sval je oporou páteři, není ale příliš zatěžován a maso má proto jemná svalová vlákna, je křehké, libové a má vysoký obsah bílkovin. Na druhou stranu má ale také minimum tuku, a je proto potřeba dát si pozor a panenku tepelně upravovat tak, aby nebyla příliš vysušená. Bílkovin má panenka opravdu hodně - v jedné porci (150g zasyrova) jich je 30g - to je maximum, které dokáže organismus najednou zpracovat.

Úprava v tomto receptu je minutková a vlastní práce bude trvat opravdu jen pár minut. Je ale potřeba začít s předstihem a maso nechat před zpracováním dojít na pokojovou teplotu. Máslo nakonec je volitelná přísada, nicméně hodně pomůže chuti a maso je šťavnatější, takže doporučuji ho nevynechávat. 

Na obrázku je panenka podávána s parmazánovými bramborami a baby mangoldem - ten je jen krátce opečený na másle. Místo něj můžeme použít třeba špenát, polosušená rajčátka a podobně. 

 Potřebujeme (na tři porce):

  • 450g vepřové panenky
  • 10g olivového oleje
  • 10g másla
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl (nejlépe vločkovou)

Postup:

  1. Panenku nakrájíme na cca 4-5cm tlusté kousky, které lehce zplošíme dlaní do tvaru malých steaků.
  2. Steaky z obou stran potřeme olejem, posypeme jehličkami rozmarýnu a necháme ještě chvilku odležet.
  3. Na (nejlépe) litinovou rozpálenou pánev poklademe kousky panenky (už nepřidáváme žádný další olej) a opékáme z každé strany cca 3 minuty (já nechávám plamen zpočátku na maximum a pak trošku stáhnu).
  4. Potom na každý kousek masa dáme trochu másla (je dobré si kousek ukrojit a maso s ním potírat, na horkém se hezky rozteče), posolíme, přikryjeme poklicí a na vypnuté plotýnce necháme 5-10 minut dojít - mezitím dokončíme přílohu.
  5. Servírujeme na prohřáté talíře.

Výživové hodnoty 1 porci ze tří (bez přílohy): 

Kcal: 259, bílkoviny: 30,7g, sacharidy: 0g, tuky: 14,2g