Vím, co jím

Dostala jsem na otestování balíček potravin, které buď získaly, nebo usilují o získání loga Vím, co jím a piju. Všechny jsem postupně ochutnala a vymyslela několik receptů, v nichž jsou některé z těchto surovin použity.

Nejdřív ale několik informací o programu  "Vím, co jím a piju" jako takovém: Je  součástí globálního programu "The Choices Programme", který chce pomáhat obyčejným zákazníkům, kteří nemají čas nebo chuť louskat etikety na potravinách, ale přitom nechtějí jíst vyloženě nezdravě.  Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství, které upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob. Logo Vím, co jím je uváděno na balení takových výrobků, které vyhovují parametrům zdravé výživy. Logo může dostat jen taková potravina, která splňuje kritéria v následujících kategoriích: obsah transmastných kyselin, nasycených mastných kyselin, sodíku (resp. soli), cukru a u některých potravin i obsah vlákniny a energie na porci. Nesmí jít o alkoholické nápoje, výživové doplňky, léky a výživu pro děti do jednoho roku věku.

Odbornými garanty programu jsou například PhDr. Karolína Hlavatá, Ing. Petr Havlíček, prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., MUDr. Václava Kunová, Mgr. Zuzana Douchová, PhDr. Iva Málková a další. 

Partnerskými firmami jsou, mimo jiné, Albert, BonaVita, Emco, Heineken, Italat, Le&Co, McCain Foods, Nominal, Nutrend, Racio, Unilever nebo ViaNaturalis  - produkty těchto firem prošly testováním a ty, které splnily výše uvedená kritéria, dostaly zmíněnou nálepku Vím, co jím.

Vím, co jím a piju má vlastní web, na kterém je množství článků týkajících se zdravé výživy a životního stylu obecně. A najít tam můžete i seznam všech potravin, které logo Vím, co jím dosud získaly - celkem jich zatím je 381.

 

Moje testovací krabice vypadala takto:

Šunka od kosti nejvyšší jakosti, 95% masa, výrobce Le&Co. To už je opravdu kvalitní šunka, která má vysoký obsah bílkovin a málo tuku. Logo Vím, co jím si rozhodně zaslouží. Je dobře, že takto kvalitní šunku už dnes vyrábí velké množství firem a není těžké ji sehnat.

PerfectPasta - zeleninové těstoviny, výrobce ViaNaturalis. Tyhle "špagety" z rostliny konjac, které mají skoro nulový obsah energie, ale poměrně dost vlákniny, už jsem znala z dřívějška. Dá se jimi objemově nastavit jídlo tak, že člověka zasytí, ale energetický příjem přitom zůstane velmi nízký. Poměrně značnou nevýhodou PerfectPasty je její cena - 200g balíček, který vystačí zhruba na dvě porce, stojí okolo 70 Kč. Ale dovedu si představit, že někdo, kdo se chce zhubnout a je zvyklý na konzumaci velkého množství jídla, PerfectPastu s výhodou využije. Já jsem vytvořila celkem čtyři recepty: Omeleta s PP, PP s kaki, PP s třešněmi a cottage a PP s rajčaty, rukolou a ořechy.

ROBI - "maso" pro vegetariány, vyrobené z pšeničné bílkoviny, výrobce Eurobi. Vysoký obsah lepku - neboli zcela nevhodné pro všechny, kdo s lepkem mají nějaký problém. Na druhou stranu rozhodně vítané zpestření jídelníčku pro vegetariány. Tohle "maso" je v podstatě bez chuti, takže výsledný pokrm bude chutnat podle toho, s jakými surovinami se Robi zkombinuje. Já jsem ho přes noc marinovala a potom přidala do zeleninové pánve. O Robi "mase" mám na webu samostatný článek.

Sójový granulát, výrobce BonaVita - další výrobek hlavně pro vegetariány, také závislý na chuti dalších surovin ve výsledném pokrmu. Zkombinovala jsem ho s červeným pestem i kořením Frýdečanka - výsledek mne velmi příjemně překvapil a svoji Vegetariánskou sekanou, která se trochu vymkla asi občas připravím i pro svoji nevegetariánskou rodinu.

Červené pesto, vyrobené pro Albert - pesto používám domácí, nicméně tohle, které obsahuje 27% sušených rajčat, je dobré, s výraznou chutí.

Koření Frýdečanka, výrobce Davídkovo koření - první koření s logem Vím, co jím. Směs sušeného chilli, petržele, česneku, majoránky a pažitky, bez přídavku jakýchkoli dalších látek. Směs příjemně pálí, použila jsem ji do masové i vegetariánské sekané.

Rama Culinesse - směs rostlinných tuků pro teplou kuchyni, výrobce Unilever. Tohle je výrobek, pro který bych doma asi nenašla uplatnění - zdá se mi, že v něm je příliš mnoho ingrediencí, když na tepelnou úpravu mohu použít čistý řepkový, případně olivový olej. A na pečení máslo, protože se mi líbí, jak pečivo s ním voní a chutná.

Testovací balíček od Vím, co jím, mne potěšil, protože asi skoro každý rád dostává dárky. Pár výrobků z něj se pro mne stalo celkem velkou výzvou, protože o jejich zpracování bych normálně asi neuvažovala. Takto jsem si ale jednak rozšířila obzory, a jednak si znovu ověřila, že správně použité koření i dobře zvolená kombinace ingrediencí může i chuťově nevýraznou surovinu pozvednout o pár úrovní výš.