Úvodní stránka » RECEPTY » Zelná polévka

Zelná polévka

Zelná polévka je česká klasika, určitě na ni existuje spousta různých rodinných receptů. Zkuste tenhle náš: oproti většině ostatních přidávám zelí už do hotové polévky, takže zůstane ještě trochu křupavé a tím, že se nevaří, neztratí tolik živin.

Zelí samotné je nutričně velmi cenné. Čerstvé obsahuje například aminokyselinu glutamin, která má zklidňující účinky na trávicí soustavu a údajně pomáhá i při žaludečních vředech. Dále vitamin K a vitamin C a z minerálů především mangan. Ovšem kvašené zelí je nutričně ještě bohatší - kromě enzymů, které obsahovalo zasyrova, při kvašení vznikají další, stejně jako se množí bakterie mléčného kvašení (bifidobakterie) a roste i obsah některých vitaminů, především těch skupiny B. 60 sudů kysaného zelí ssebou vezl James Cook  na svoji druhou cestu kolem světa - vydrželo 27 měsíců a ochránilo všechny jeho námořníky před kurdějemi.

Nejlepší je, samozřejmě, používat čerstvé kysané zelí, jenomže to se, na rozdíl od minulosti, už asi nikde přímo ze sudu neprodává. Takže kdo si zelí nekvasí sám doma, musí si koupit to v pytlíku. Pozor ale, protože existuje kvalitnější a méně kvalitní kysané zelí. Jednak by nemělo být sterilizované, protože vystavení vysoké teplotě opravdu zničí velkou část užitečných látek. Nejlepší se mi zdá být Bolehošťské kysané zelí, jehož ingredience jsou jen "zelí bílé, pitná voda, jedlá sůl, kmín", navíc je chuťově hezky vyvážené. Podle informací vedoucího zelárny Agrospol Bolehošť se dodává do řetězce Albert a vybraných prodejen Billa. Další vhodné by mohlo být kysané zelí, které je taky bez konzervačních přísad, ale balené v ochranné atmosféře - to je třeba Kvasená kapusta firmy H+H, kterou prodává třeba TESCO. No, pak už zbývá jen varianta s chemickým konzervantem. Ale i tady je několik více či méně přijatelných variant: zatímco sorban draselný, E202, působí poměrně neagresivně, tak benzoát sodný (E211) nebo disiřičitan draselný (E224) už jsou silnější.

Než dám zelí do polévky, provedu s ním dvě věci - jednak z něj vymačkám šťávu a taky ho nůžkami nastříhám na kratší kousky. Protože nejde o špagety, tak zkracování ničemu nevadí (ale klidně zachovejte původní délku a při jídle si pohrajte!). Šťávu odstraňuji proto, že každé zelí je jinak kyselé. Doporučuji do polévky nejdřív přidat zelí bez šťávy, a tu potom postupně přilévat tak dlouho, dokud polévka nebude kyselá tak akorát.

 Potřebujeme (na 4-5 porcí):

  • 25g sušených hub
  • 20g oleje, třeba řepkového 
  • sladká paprika, 1-2 zarovnané lžičky
  • 200g cibule (2 menší nebo 1 velká), může být i bílá část jarní cibulky (a zelenou použít na ozdobu), najemno nakrájené
  • 500g brambor, omytých a nakrájených na menší kostičky. Jsou-li hezké, není potřeba odstraňovat slupku.
  • 40g pálivé, ne moc tučné klobásky, nakrájené na menší kousky.  Já používám klobásové proutky Scharfer Beisser, k dostání jsou v některých Billách nebo tady). Budete-li mít nějakou nepálivou, tak místo sladké papriky použijte ostrou.
  • sůl, pár bobkových listů a kmín, případně kuličky nového koření podle chuti
  • 500g kysaného zelí

Postup:

  1. Houby předem namočíme do horké vody.
  2. V poměrně velkém hrnci na oleji zesklovatíme cibulku, zasypeme paprikou a ještě chvíli opékáme. Paprika se nesmí přepálit, zhořkla by.
  3. Do hrnce přidáme houby - já většinou použiji i vodu z namáčení, někdo radí ji vylít, takže tohle je na vás.
  4. Zalijeme asi půl litrem vroucí vody, přisypeme kousky brambor i klobásky, přisolíme (ovšem další sůl dodá zelí, takže opatrně!), přidáme všechno koření a necháme tak 20 minut probublávat - brambory i houby musí být měkké. 
  5. V mezičase vymačkáme šťávu ze zelí a případně ho nastříháme/nakrájíme na kratší kousky.
  6. Do hotové polévky vmícháme zelí a do finální chuti doladíme zelnou šťávou a případně ještě trochou soli. Pokud je polévka moc hustá, přidáme ještě další vodu (horkou).
  7. Podáváme posypané nasekanou cibulkovou natí nebo petrželkou. Kdo chce, může přidat ještě nějaké maso, já dávám na porci ještě tak 50 - 70g libové vepřové pečeně na kostičky, většinou téhle). 

Výživové hodnoty (na 1 porci z 5, bez přidaného masa):

Kcal: 212, bílkoviny: 8,5g, sacharidy: 26,6g, z toho cukry: 3g, tuky: 3,9g

Výživové hodnoty (na 1 porci ze 4, bez přidaného masa):

Kcal: 265, bílkoviny: 10,5g, sacharidy: 33,2g, z toho cukry: 3,6g, tuky: 4,8g