Avokádové smoothie

Myslím, že první pokusy se zelenými smoothies většinou začínají kombinací banán plus nějaké zelené lupení. Sama na sobě jsem si ověřila, že ještě s kapkou citronové šťávy jde o kombinaci, která jen tak neomrzí. Ale protože i v jídle je důležitá pestrost a přirozený vývoj, rozhodla jsem se, že je čas na něco nového. Základní inspiraci - použití avokáda, jsem si přivezla z Berlína, a závěrečnou chuťovou tečku v podobě růžového grepu vymyslel můj syn. Výsledná kombinace vyšla asi na třetí pokus a troufnu si říct, že je lahodná a vyvážená. V současnosti moje každodenní svačinka.  Vyzkoušejte! Uvedená dávka vystačí na dvě svačinové porce a mám ověřeno, že v lednici vydrží do druhého dne (i když čerstvá zeleninová jídla je samozřejmě lepší zkonzumovat hned).

Grep do smoothie dáváme zbavený i té slabé blanky, která odděluje jednotlivé dílky, protože ta je dost hořká. Na druhé straně tato membrána (plus bílá měkká vrstva těsně pod kůrou) obsahuje množství antioxidantů, hlavně bioflavonoidů (například hesperidinu nebo rutinu), které chrání lidský organismus před působením volných radikálů, vykazují protizánětlivou a protinádorovou účinnost, chrání cévní stěny před rozvojem aterosklerózy a udržují je pružné. Bylo by proto škoda ji rovnou nesníst. 

Potřebujeme (na 1 větší nebo 2 menší porce):

  • 50g avokáda (čtvrtina většího)
  • 100g fenyklu nebo okurky (případně řapíkatého celeru)
  • 1 menší hruška nebo malé jablko (100g)
  • 50g špenátových lístků (pokud možno v biokvalitě)
  • 100g grepefruitu, nejlépe růžového
  • citronová šťáva na dochucení
  • voda na dolití

Postup:

  1. Z jednotlivých dílků grapefruitu oloupeme svrchní blanku.
  2. Avokádo, okurku/fenykl a hrušku/jablko nakrájíme na menší kousky a zakápneme citronem.
  3. Všechny přísady vložíme do mixéru nebo smoothie makeru, zalijeme dostatečný množstvím vody a dohladka promixujeme. 

Výživové hodnoty na 1 porci (ze dvou):

Kcal: 131, bílkoviny: 2,8g, sacharidy: 14,8g, z toho cukry: 9,1g, tuky: 6,5g.

Poznámka: Pokud zbylé avokádo nepoužijete hned, například na guacamole nebo zapečení, tak ho nekrájejte klasicky naplocho, ale odřízněte mu vršek nad peckou a bude-li to málo, přikrajujte kolečka okolo pecky. Zbytek se dá, zabalený v alobalu a na řezu zakánutý citronem, skladovat v lednici i několik dní.