Úvodní stránka » RECEPTY » Bulgur v rajčatech

Bulgur v rajčatech

Uvařit bulgur nebo kuskus v jemné rajčatové omáčce mne napadlo někdy na jaře, ale pořád jsem se k němu nějak nemohla dostat. Potom jsme odjeli na dovolenou do Toskánska, a tam jsem objevila Risotto al Pomodoro. Bulgur v rajčatech je jeho rychlejší a méně komplikovanou variantou (na rozdíl od risotta se nemusí míchat), navíc je dobrý i zastudena. V porovnání s risottem má i o něco víc bílkovin a míň sacharidů. Uvádím jen základní recept; takto připravený bulgur/kuskus je možné doplnit třeba mozzarellou natrhanou na silnější vlákna, trhaným masem (vyzkoušela jsem maso z krůtích křídel vytažené z hotového vývaru - překvapivě si zachovalo ještě hodně chuti), grilovaným kolečkem kozího sýra, parmazánem, polosušenými rajčaty, olivami ... Určitě vás napadnou i další možnosti. 

 Potřebujeme (na 5 porcí):

  • 300g kuskusu nebo bulguru, může být i špaldový, pro bezlepkovou variantu třeba tenhle kukuřičný z TESCa
  • 2 plechovky sterilovaných sekaných rajčat (celkem 800g)
  • 50g cibule nebo bílé části jarní cibulky
  • česnek podle chuti (já dávám skoro celou hlavičku)
  • 20g oleje, nejlépe olivového nebo řepkového
  • 250g pevné cukety, nakrájené na menší kousky
  • 10g másla, ideálně přepuštěného (ghí - k dostání třeba v Delmartu nebo Foodparade)
  • hrst lístků čerstvé bazalky natrhaná na kousky, cukr a sůl k dochucení

Postup:

  1. Na oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a plátky česneku (cca 3 stroužky odložíme stranou na závěrečné dochucení), vlijeme sekaná rajčata a přivedeme k varu.
  2. Odstavíme z ohně a tyčovým mixérem zpracujeme v hladkou řídkou kaši. Dochutíme solí, případně trochou cukru.
  3. Do rajčatové omáčky vsypeme kuskus nebo bulgur, řádně rozmícháme a znovu přivedeme k varu. Pokud vaříme kuskus, vypneme přívod tepla, kastrol přiklopíme pokličkou a necháme cca 10 minut dojít, Bulgur, jehož zrnka jsou větší, přibližně 3-5 minut mírně povaříme a potom postupujeme stejně jako u kuskusu. 
  4. V jiném kastrolu rozehřejeme máslo a krátce na něm orestujeme kousky cukety.
  5. Prolisujeme odložený česnek a spolu s cuketou a bazalkou vmícháme do hotového bulguru.
  6. Servírujeme buď jen tak, nebo doplněné ingrediencemi podle vlastního výběru.

Výživové hodnoty na 1 porci (z pěti):

Kcal: 314, bílkoviny: 11,2g, sacharidy: 47,9g, z toho cukry: 7,3g, tuky: 7,9g