Čočkový salát s batáty a trhaným marinovaným masem
Já mám opravdu ráda zázvor. A když jsme v jedné restauraci měli trhané vepřové marinované v zázvoru a pomeranové šťávě a bylo sice dobré, ale na můj vkus málo zázvorové, rozhodla jsem se pro vlastní verzi. A dopadla skvěle. Kuře, krůta nebo králík přes noc marinované v nálevu ze zázvorové a pomerančové šťávy, sójové omáčky a oleje, upečené, natrhané a doplněné salátem z černé čočky beluga (víc o ní tady), pečených batátů a pečené karamelizované cibule. Svařená marináda použitá jako zálivka. Práci je sice potřeba rozvrhnout nadvakrát, ale nijak extra časově náročné to není. Salát je nicméně fakt dobrý, a nejlepší je 1-2 dny odleželý, takže je dobré připravit si rovnou větší množství.
U toho předchozího použití čočky beluga sice píšu, že ji není potřeba namáčet, ale já ji teď už máčím (pokud mám, přidávám do osolené vody i trochu syrovátky), a během namáčení vodu ještě párkrát vyměním. Namáčením se totiž sníží obsah speciálních bílkovin, lektinů, které mají na lidský organismus nepříznivé účinky (zvyšují propustnost střeva, působí v těle mírný zánět) a taky se začne rozkládat kyselina fytová, která na sebe umí vázat některé minerální látky a zabraňuje tak jejich využití v organismu. A navíc - předem namočenou čočku beluga stačí vařit 5, maximálně 10 minut.
Potřebujeme (na cca 5 porcí):
- cca 300g krůtích či kuřecích prsou, případně králičích stehen nebo hřbetu (těch ale musí být víc, abychom dostali požadované množství čistého masa)
- 150-200g čerstvého zázvoru
- asi 3 šťavnaté pomeranče
- 3 lžíce (40g) sójové omáčky (já používám bezlepkovou tamari)
- 3 lžíce (60g) medu
- 1 lžíci (10g) olivového oleje
- sůl na dochucení
- 250g čočky beluga (prodává například DM drogerie, CountryLife, ale i Rohlík nebo TESCO)
- dalších 30g olivového oleje
- 1 větší sladkou bramboru - batát (cca 400g)
- 300g menších červených cibulí
- trochu balzamikového octa, ideálně ve spreji
- velkou hrst baby špenátu nebo směsi menších salátových lístků
- hrst čerstvého koriandru k podávání
Postup:
- Čočku propláchneme studenou vodou a necháme přes noc namáčet.
- Zázvor oloupeme, najemno nastrouháme a vymačkáme z něj šťávu - té potřebujeme 100 ml. S tímhle množstvím má nálev celkem sílu (ale chutě jsou vyrovnané!) - jestli vám zázvor zas až tak nechutná, klidně ho napoprvé dejte míň a příště kdyžtak postupně přidávejte.
- Z pomerančů vymačkáme šťávu, budeme jí potřebovat asi 150ml.
- Zázvorovou a pomerančovou šťávu smícháme, přidáme tekutý med, sójovku a olej (10ml).
- Maso dáme do uzavíratelné nádoby vhodné velikosti, zalijeme marinádou a dáme přes noc do lednice.
- Druhý den maso upečeme: s veškerou marinádou ho přemístíme do kastrolu a buď ho asi 3 hodiny pečeme (zakryté) v troubě při teplotě 100-10 °C, případně ho stejně dlouho pod pokličkou dusíme (neboli brazírujeme) na hodně mírném ohni (já dávám přednost té troubě). Po dopečení zvýšíme teplotu v troubě na 210 °C.
- Sladkou bramboru oloupeme a nakrájíme na menší hranolky o hraně asi 1 cm.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a rozebereme na jednotlivé vrstvy.
- Batátové hranolky nasypeme do mísy, přisolíme, zalijeme 20 ml olivového oleje a dvěma lžícemi dobře promícháme, aby se hranolky potáhly ze všech stran. Vysypeme na plech vystlaný fólií nebo papírem na pečení. Strčíme do předehřáté trouby.
- Do mísy po batítech nasypeme cibuli, zalijeme zbylými 10 ml oleje, trochu osolíme a promícháme. Vsypeme na další plech, zastříkneme balzamikem a strčíme do trouby k batátům. Obojí pečeme dozlatova - cibule ale bude hotová dřív (cca 10 minut), takže je potřeba troubu hlídat. Batátům to bude trvat okolo 20 minut.
- Namočenou čočku slijeme, zalijeme vroucí vodou, trochu osolíme a uvaříme do měkka. Bude to trvat 5-10 minut.
- Hotové a trochu vychladlé maso natrháme dvěma vidličkami nebo prostě rukama na vlákna (králíka nejdřív vykostíme) a prolijeme trochou horké marinády.
- Zbylou marinádu přecedíme. Použijeme ji jako zálivku na salát - pokud je jí zbytečně moc, tak ji na mírném ohni svaříme na požadované množství. Hotovou můžeme ještě dochutit další sójovou omáčkou, solí nebo citronem, ale spíš to nebude potřeba.
- Salátové lístky opláchneme a spolu s čočkou, batátovými hranolky a cibulí vsypeme do mísy, zalijeme zálivkou a promícháme.
- Servírujeme s trhaným masem, posypané lístky koriandru.
Výživové hodnoty na 1 porci (z pěti):
Kcal: 440, bílkoviny: 30g, sacharidy: 55,2g, z toho cukry: 18,6g, tuky: 9,4g, vláknina: 13g