Úvodní stránka » RECEPTY » Jednoduchý rajčatový salát

Jednoduchý rajčatový salát

Superrychlý salát z ingrediencí, které nejspíš máte v lednici. Na zálivku jsem použila ostropestřcový olej ochucený sušenou bazalkou od firmy Dědolej. Pokud zrovna tenhle olej nemáte, použijte kvalitní olivový a do zálivky přidejte trochu sušené bazalky, nebo chuť trochu změňte a prolisujte do ní podle chuti čerstvý česnek. Kozí sýr (ve slaném nálevu, ten můj z Lidlu prý zrál 45 dní) je možné nahradit fetou nebo balkánským sýrem. Všechny tyhle druhy sýra jsou dost slané (ve 100g přes 3g soli), salát už proto rozhodně není potřeba dosolovat. Řekové prý dokonce fetu před použitím vyndají z nálevu a promyjí ji ve vodě, aby se část soli vyplavila.

Potřebujeme (na 2 porce):

  • 400g menších, hezky zralých rajčat
  • asi 50g zelené natě jarní cibulky
  • 50g kozího sýra ve slaném nálevu
  • 10g bazalkového oleje z ostropestřce, případně olivového  

Postup:

  1. Rajčata nakrájíme na kousky, cibulkovou nať nastříháme na jemnější kousky, sýr rozdrobíme, případně nakrájíme na kostičky.
  2. Vše vsypeme do mísy, zakápneme olejem a promícháme.
  3. Hotovo.

 

Výživové hodnoty na 1 porci ze 2:

Kcal: 159, bílkoviny: 5,9g, sacharidy: 8,8g, z toho cukry: 5,2g, tuky: 10,7g