Králík na česneku  

O výhodách králičího masa jsem podrobně psala u receptu na králíka se zázvorem a šalvějí. Tahle varianta s česnekem na dva způsoby, schwarzwaldskou šunkou (je jemně zauzená a výslednému pokrmu přidá na chuti i vůni) a tymiánem je minimálně stejně dobrá a je s ní minimum práce. Já jsem použila králíka už naporcovaného, byly to králičí hřbety bez kosti, neboli čisté maso. Použít se ale dají i králičí stehna, případně celý rozporcovaný králík. Z něj vyjde většinou kolem osmi porcí, v takovém případě zvyšte množství ostatních ingrediencí. A když zrovna nebudete mít králíka, vůbec bych se nebála použít místo něj krůtu, případně kuře. Ve všech případech půjde o lehce stravitelné maso jemné chuti, kterou použité přísady pěkně doplní.  

 Potřebujeme (na přibližně 6 porcí):

  • asi kilo vykostěného králičího masa, případně 6 porcí z celého králíka (v tomhle případě se ale asi bude lišit celková doba pečení)
  • 20g olivového oleje
  • 50g česneku, prolisovaného
  • 30g česneku, spíš menší stroužky, oloupané, ale vcelku
  • asi 5g soli
  • čerstvý tymián
  • 70g nejlépe schwarzwaldské šunky, případně libovější slaniny (pokud možno zauzené)
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Začneme předehřívat troubu na 190°C, maso necháme dojít na pokojovou teplotu.
  2. Prolisovaný česnek smícháme se solí, olivovým olejem a odrhnutými lístky tymiánu. Vzniklou kašičkou jednotlivé porce ze všech stran potřeme a lehce posypeme pepřem z mlýnku.   
  3. Do pekáčku vhodné velikosti (takové, aby se do něj daly jednotlivé porce volně naskládat, ale aby pak už nezbývalo moc dalšího nevyužitého místa) vyskládáme maso, přidáme celé stroužky česneku a posypeme schwarzwaldskou šunkou natrhanou na slabší proužky.
  4. Pekáček zakryjeme a strčíme do trouby na zhruba hodinu. 
  5. Po hodině pečení odklopíme víko a asi 15-20 minut dopékáme nezakryté. Několikrát podlijeme výpekem. Je-li ho málo, přilijeme trochu vroucí vody.
  6. Hotové maso vyndáme z pekáčku a udržujeme v teple.
  7. Do horké šťávy se pokusíme seškrábat a rozmíchat co nejvíc případných výpečků z boků pekáčku. Je-li šťávy moc, přelijeme ji do kastrolu a varem zredukujeme. Pokud jí je málo, přidáme ještě trochu vody, případně vývaru. Je-li potřeba, tak šťávu dosolíme a můžeme ji zjemnit kouskem másla.
  8. Podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky a krátce podušeným špenátem s máslem a dalším česnekem.  

Výživové hodnoty na 1 porci (z šesti):

Kcal: 245, bílkoviny: 40,4g, sacharidy: 3,8, z toho cukry: 0,5g, tuky: 7,8g