Úvodní stránka » RECEPTY » Králík na víně s rajčaty a olivami

Králík na víně s rajčaty a olivami 

O výhodách králičího masa jsem podrobněji psala u varianty se zázvorem a šalvějí - je lehce stravitelné, s minimem tuku a vysokým obsahem bílkovin. Pokud ale králíka zrovna nemáte, můžete podle tohoto receptu přiravit třeba krůtu - samotné králičí (ani krůtí) maso nemá nijak výraznou chuť, takže v pokrmu jasně dominuje silná chuť omáčky. 

Potřebujeme (na 5 porcí):

  • 800g králičího masa (vykostěného), případně 6 králičích stehen (s kostí)
  • 25g olivového oleje (2 lžíce)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 120g mrkve
  • asi 5 větších stroužků česneku, resp cca 40g
  • 70g cibule, může být i červená, případně bílé konce jarní cibulky
  • 1 větší řapík celeru (70g)
  • 250ml červeného vína
  • 400g sterilovaných drcených rajčat (1 balení)
  • 2 košatější větvičky čerstvého tymiánu
  • půl litru vývaru, zeleninového nebo drůbežího (například Wurzl)
  • 80g černých vypeckovaných oliv, nahrubo pokrájených
  • 15g másla
  • petrželka k podávání

Postup:

  1. Cibuli a česnek nakrájíme nahrubo, řapíkatý celer zbavíme vláken a nakrájíme na silnější plátky, mrkev na menší kousky.
  2. Kousky masa osolíme a opepříme a ve větším (ideálně litinovém) kastrolu ze všech stran opečeme na oleji.
  3. K masu přidáme veškerou zeleninu, promícháme a chvilku společně restujeme.
  4. Zalijeme vínem (pokojové teploty), necháme odpařit alkohol a potom vlijeme drcená rajčata, horký vývar a přidáme tymián. Pokud je tymián jen jako jednotlivé stonky, je lepší z něj odrhnout lístky a použít jenom je, protože samostatné stonky by se z hotového jídla lovily, na rozdíl od celých větviček, obtížně.
  5. Přiklopíme a na mírném ohni dusíme doměkka, zhruba hodinu. V případě celých králičích stehen to bude trvat asi o něco déle. Občas promícháme. Pokud bude omáčka příliš řídká, tak ke konci vaření odklopíme pokličku a necháme část odpařit. V případě příliš husté omáčky přidáme vývar.
  6. Když je maso hotové, přidáme olivy a necháme prohřát. Vypneme vařič a zjemníme přimícháním másla, případně ještě dosolíme.
  7. Podáváme posypané petrželkou; kdo chce, může ještě přizdobit sušenou šunkou, lehce opečenou na vlastním tuku (třeba schwarzwaldskou).
  8. Omáčka je chuťově velmi výrazná, jako příloha se proto asi nejlépe hodí čerstvá bageta, případně bramborová kaše nebo těstoviny.

Výživové hodnoty na 1 porci (z pěti):

Kcal: 312, bílkoviny: 37,5g, sacharidy: 10,5, z toho cukry: 7,2g, tuky: 13,4g, z toho nasycené MK: 2,6g