Úvodní stránka » RECEPTY » Květákové tartaletky

Květákové tartaletky

Rychlá večeře, ve které využijete vařené brambory, které třeba zbyly od včerejška. O polovinu víc bílkovin než sacharidů. Zdravotní přínosy květáku už jsem popisovala tady, takže další povídání je zbytečné. Snad jen, že pokud nemáte formy na tartaletky, můžete celou dávku upéct v pekáčku najednou a hotové krájet. 

Potřebujeme (na 5 tartaletek):

  • 500g květáku, rozebraného na růžičky
  • 250g vařených brambor
  • 150g kvalitní šunky, nejlépe s obsahem aspoň 95% masa, na drobné kousky. Nejlepší je mít šunku vcelku, abychom ji mohli nakrájet na kostičky, protože ty budou ve výsledku chuťově výraznější.
  • 100g červené papriky
  • 100g sýra 20% tuku v sušině (třeba Šumavský eidam), nastrouhaného nahrubo
  • 80g parmazánu, najemno postrouhaného
  • 4 vejce
  • zelenou petrželku podle chuti
  • kousek másla na vymazání formiček

Postup:

  1. Květák zalijeme vroucí vodou, osolíme a krátce povaříme. 
  2. Předehřejeme troubu na 180°C, formičky lehce vymažeme máslem.
  3. Vařený květák a petrželku nasekáme nadrobno, papriku nakrájíme na malé kostičky.
  4. Brambory rozmačkáme vidličkou na hrubší kaši.
  5. Dáme si stranou půlku strouhaného parmazánu a všechny ostatní ingredience smícháme dohromady.
  6. Vzniklou hmotou naplníme formičky, povrch posypeme zbylým parmazánem.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 30-35 minut, dokud povrch nezezlátne.
  8. Podáváme teplé, ale tartaletky jsou dobré i druhý den zastudena.

Výživové hodnoty na 1 tartaletku:

Kcal: 278, bílkoviny: 25,5g, sacharidy: 16g, z toho cukry: 3,8g, tuky: 12,9g.