Květákové tartaletky

Rychlá večeře, ve které využijete vařené brambory, které třeba zbyly od včerejška. O polovinu víc bílkovin než sacharidů. Zdravotní přínosy květáku už jsem popisovala tady, takže další povídání je zbytečné. Snad jen, že pokud nemáte formy na tartaletky nebo muffiny, můžete celou dávku upéct v pekáčku najednou a hotové krájet. 

Potřebujeme (na 5 tartaletek):

  • 500g květáku, rozebraného na růžičky
  • 250g vařených brambor
  • 150g kvalitní šunky, nejlépe s obsahem aspoň 95% masa, na drobné kousky. Nejlepší je mít šunku vcelku, abychom ji mohli nakrájet na kostičky, protože ty budou ve výsledku chuťově výraznější.
  • 100g červené papriky
  • 100g sýra 20% tuku v sušině (třeba Šumavský eidam), nastrouhaného nahrubo
  • 80g parmazánu, najemno postrouhaného
  • 4 vejce
  • zelenou petrželku podle chuti
  • kousek másla na vymazání formiček

Postup:

  1. Květák zalijeme vroucí vodou, osolíme a krátce povaříme. 
  2. Předehřejeme troubu na 180°C, formičky/muffinové košíčky lehce vymažeme máslem.
  3. Vařený květák a petrželku nasekáme nadrobno, papriku nakrájíme na malé kostičky.
  4. Brambory rozmačkáme vidličkou na hrubší kaši.
  5. Dáme si stranou půlku strouhaného parmazánu a všechny ostatní ingredience smícháme dohromady.
  6. Vzniklou hmotou naplníme formičky, povrch posypeme zbylým parmazánem.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 30-35 minut, dokud povrch nezezlátne.
  8. Podáváme teplé, ale tartaletky jsou dobré i druhý den zastudena.

Výživové hodnoty na 1 tartaletku:

Kcal: 278, bílkoviny: 25,5g, sacharidy: 16g, z toho cukry: 3,8g, tuky: 12,9g.