Nepečené tartaletky s tvarohem a ovocem
Základní vrstva těchto tartaletek vychází z těsta na nepečené datlovo-mandlové kuličky. Myslím, že klasickou variantu "nadrcené sušenky plus máslo" můžeme občas vyměnit za tuto verzi, která je lehčí a zdravější. Kdo by chtěl dortíčky obohatit ještě další porcí vlákniny plus omega3 nenasycenými kyselinami, může do těsta přidat mleté/podrcené lněné semínko. A když použijeme pohankové vločky, bude výsledek i přirozeně bezlepkový.
Citronová vláknina použitá na zpevnění krému - vyrábí ji firma Kotányi, ale myslím, že u nás se dá sehnat zatím jen v ChefParade. Ale je možné nahradit ji buď želatinou, agarem (obojí vyžaduje krátkou tepelnou přípravu) nebo psyliem - zkoušela jsem i tuto variantu a 1. psylia je potřeba míň - do receptu by mělo stačit cca 15g., 2. psylium je z tvarohu trochu cítit, ale není to nepříjemná chuť.
Potřebujeme (na 6 tartaletek):
- 200g čerstvých datlí - k dostání např. v ChezAmis. Lze použít i datle sušené - ty ale před zpracováním na cca 15 minut namočíme do teplé vody.
- 150g nahrubo mletých ovesných nebo pohankových vloček
- trochu kokosového oleje nebo chuťově neutrálního tuku na vymazání formiček
- 500g netučného tvarohu (vaničkového, ale okapaného)
- 200g krémového sýra (v receptu použita Linessa Cream cheese (Lidl), ale lze použít Philadelphii, případně Lučinu ap.)
- 50g agávového nebo čekankového sirupu (nebo cca 70g třtinového cukru)
- 25g citronové vlákniny
- 500g bobulovitého ovoce - já jsem použila zmrazený mix Black Forest Fruits, ale je samozřejmě možné použít i ovoce čerstvé, podle sezóny, třeba jen jahody
- evt. další ovoce, lístky máty, čokoládové hoblinky - na dozdobení
Postup:
- Zmrazené ovoce necháme povolit.
- Datle odpeckujeme a spolu s vločkami pomeleme v mixéru/food procesoru. Hmota se bude lepit; v případě nouze lze přidat TROCHU vody (max 50ml), ale výsledek by neměl být moc vlhký ani lepkavý, protože těsto do sebe natáhne vlhkost z tvarohové vrstvy. Těsto necháme odpočinout v ledničce.
- Formičky na tartaletky lehce vymažeme tukem a dáme je namrazit do mrazáku, aby tuk ztuhl a nemíchal se s těstem. Je potřeba pomazat pečlivě i boky, aby hotový dortíček šel z formičky dobře vyndat.
- Smícháme tvaroh, cream cheese a agávový/čekankový sirup do hladkého krému.
- Do krému přimícháme vlákninu - je potřeba ji rovnoměrně rozmíchat.
- Přidáme ovoce - pokud používáme ovoce čerstvé, část ho předem rozmixujeme/rozmačkáme.
- Těsto na korpus rozdělíme na šest dílů a natlačíme ho do jednotlivých formiček. Můžeme vytvarovat lehce zvýšený okraj.
- Naneseme vrstvu krému - na každou tartaletku ho vychází něco přes 200g.
- Krém uhladíme a ozdobíme podle vlastní fantazie.
- Tartaletky necháme vychladit v lednici.
Výživové hodnoty na 1 tartaletku:
Kcal: 301, bílkoviny: 19,4g, sacharidy: 38,6, z toho cukry: 15,3g, tuky: 4,6g, vláknina: 10,5g.