Ořechy v pálivé krustičce
Přemýšlela jsem, jak využít červenou kari pastu, které mám teď doma velké balení, na něco jiného než na zeleninové kari. Napadlo mne obalit v ní ořechy a pak je pomalu upéct (nebo spíš usušit) v troubě. Chvíli trvalo, než jsem vychytala složení pálivé směsi, ale podařilo se, a recept je na světě. A protože mám zrovna doma i velké balení burských ořechů v raw kvalitě, obalovala jsem buráky. Ale stejně dobře se dají použít třeba mandle nebo kešu. Ovšem burské ořechy patří botanicky k luštěninám, a v porovnání s ostatními „klasickými" ořechy mají o trochu víc bílkovin a méně tuku, takže nutriční hodnoty pálivých buráků a pálivých mandlí se budou lišit, viz údaje dole. 
Obalovací kašičku samozřejmě můžete modifikovat podle vlastní chuti - moje varianta je docelat pálivá. Budete-li používat burské oříšky jako já, pohlídejte si jejich kvalitu - patří mezi ořechy náchylné k plísním (a to takovým, které nejsou okem viditelné).
Potřebujeme:
- 250g burských nebo jiných ořechů (klidně i se slupkou)
 - 20g červené kari pasty (například značky Exotic Food, prodává třeba TESCO, Albert, Rohlík nebo tady)
 - 10g bramborového škrobu
 - asi 15g citronové šťávy
 - 2g soli
 - 10g agávového sirupu nebo medu
 
Postup:
- Předehřejeme troubu na 120 °C. Plech nebo větší pekáček vyložíme pečicím papírem nebo fólií.
 - Ve větší misce promícháme kari pastu, škrob, sůl, citronovou šťávu a agávový sirup.
 - Do vzniklé lepkavé směsi vsypeme ořechy a pořádně promícháme tak, aby se všechny pokud možno rovnoměrně obalily.
 - V jedné vrstvě nasypeme na pekáč a pečeme přiblžně 40-45 minut. Zhruba po 15 minutách směs na ořeších trochu zaschne - v tomto okamžiku je dobré od sebe oddělit všechny slepené kousky; na konci pečení už by to šlo hůř.
 - Hotovo.
 
Výživové hodnoty na 100g pálivých buráků:
Kcal: 436, bílkoviny: 23g, sacharidy: 23,7g, z toho cukry: 2,7g, tuky: 29,5g
Výživové hodnoty na 100g pálivých mandlí:
Kcal: 616, bílkoviny: 18,9g, sacharidy: 25,1g, z toho cukry: 5,2g, tuky: 48,9g